Wat als jij de kwaliteiten had van Joris Luyendijk?

Wat zou jij doen als je de kwaliteiten had van Joris Luyendijk. Dit is Donderdag Drie Uur!  Ik ben Guido en ik zit vandaag in de Utrechtse Boekenbar (Vlakbij Ledig Erf)
Afgelopen vrijdag was ik op het DNA congres en daar zag ik Joris Luijendijk spreken over wat hij allemaal bereikt heeft wat ik interessant vond om te zien is.

De kwaliteiten van Joris Luyendijk

Wat zijn nou de kwaliteiten die Joris Luyendijk heeft waardoor hij het impact heeft kunnen maken  wat hij gedaan heeft?
Een aantal punten kwamen naar voren.

Allereerst is hij goed in het vinden van maatschappelijk relevante topics. Zoals met de bankiers heeft hij een gevoel van daar zit een belangrijk onderwerp en daar zou ik graag wat mee willen doen.

Wat speelt er nou?

En het tweede, dat is eigenlijk waar de lezing over ging. Hoe komt hij er nou achter wat echt speelt. Dat is een kwaliteit die hij deels heeft meegekregen uit de culturele antropologie. (Dat is iets dat wij delen. Ik heb ook culturele antropologie gestudeerd.) Wat hij hij goed uitlegde is hoe hij kwam achter de vraag achter de vraag achter de vraag.
Dat was door je goed aan te passen aan degene met wie je praat. Wel jezelf blijven, maar je ook aanpassen. Bijvoorbeeld in wat je eet of wat je draagt. Dat je zorgt dat dat in overeenstemming is met wat iemand uitdraagt.

Maar ook: Hij was vooral op zoek naar nieuwe vragen. Het ging hem niet zozeer om antwoorden krijgen, maar echt de nieuwe vraag proberen te vinden. Dat was ook wel een interessant leerpunt, hoe die hij daar op inging en daar ook een aantal methodes voor gaf. Blijf zoeken op die vraag want je weet aan het begin helemaal niet wat nou de juiste vraag is.

Groot publiek

De derde kwaliteit die hij heeft is een groot publiek vinden. En ik denk ook dat dat is wat hem onderscheidt van veel andere cultureel antropologen. Dat zijn mensen die vaak heel goed onderzoek kunnen doen en misschien wel erachter komen wat die vraag achter de vraag is maar die weten niet een publiek aan zich te binden. Dat kan Joris juist wel heel goed. Daar vroeg ik hem naar: Wat zou je daarvoor aanbevelen? En daarop zei hij eigenlijk: sociale media. Jij kan als je die andere twee kwaliteiten hebt en je gaat met sociale media aan de slag kun je ook je eigen publiek vinden. Volgens mij ben ik daar deels al mee bezig, maar mocht jij ook met iets zitten waar je een publiek voor zoekt, ga er vooral mee aan de slag zou ik zeggen.

Wat kan ik ermee?

Wat het mij heeft opgeleverd is dat ik ook meer met het interviewen aan de slag wil gaan. Dus deels het boek dat ik zelf wil schrijven, maar dat ik ook wel juist de interviews interessant vindt. En dat ik ook wel daar me open in wil opstellen. Ik ben benieuwd wat voor vragen zo’n interview oproept en vanuit daar verder gaan.
Ik ben heel benieuwd of jij de kwaliteiten van Joris Luyendijk ook in jezelf herkent. Of dat je daar juist iets mee wil doen, dus laat me dat weten.
Komende week.

Wat er op het programma staat is: Zaterdag ga ik weer naar een workshop van Maria Genova. Daar kijk ik erg naar uit. Maandag heb ik de eerste simultaan schrijf sessie met Jeanine. Dan zitten we allebei op onze eigen locatie, maar gaan we wel schrijven. We hebben al wat aanzetjes gemaakt. Vooral Jeanine eigenlijk. Maandag gaan we dat gezamenlijk oppakken. Dus daar kijk ik naar uit.


Dat was hem wat mij betreft. Ik zal je nog even wat meer laten zien van de Utrechtse Boekenbar. Want het is een bar en gewoon een boekwinkel. Echt superleuk. Een aanwinst voor deze literaire hoofdstad. Dankjewel jongens, tot de volgende keer. Doeg!

Plaats een reactie