Waarom ik weinig wandel, Wanda

Vandaag had ik lunch met Wanda. We hadden het over werk, over herinneringen aan oude besturen en over dromen van de toekomst. En ook gewoon over wat we doen.

Want Wanda wandelt veel. En ik? Tja, ik wandel weinig. Dat was ooit anders. In mijn studietijd was er een periode dat ik geen fiets had en zoveel mogelijk met de benenwagen deed. Ik liep van Antropia – ons studentenhuis op de Croeselaan – naar de Uithof. In mijn herinnering zo`n vijftig minuten vanaf mijn bed tot de collegebanken. Ik had een heerlijke route langs de koningsweg en dan een heerlijk avontuurlijk, maar goed begaanbaar naast een stroompje, achter het stadion. In de zomer trok ik een lange grasspriet uit de welige begroeiing langs de kant van de weg, stopte die in mijn mon en neuriede een liedje. Ik had vijftig minuten vakantie voor mijn college begon. Wat had ik het goed.

De laatste jaren ben ik ook regelmatig langs de koningsweg gegaan en ook een stukje van dat paadje, daar achter het stadion. Maar toen niet met de benenwagen. Nee, bijstaanders zagen met voorbij zoeven op mijn fiets, met onze dochter achterop. Altijd hard trappend in een race tegen de klok. Zouden we op tijd zijn voor de zwemles?

Ik heb in de afgelopen jaren ook nog wel een keer gelopen naar mijn werk in Papendorp. Een kapotte fiets was dan een goede aanleiding. De rust om regelmatig te wandelen is er al lang niet meer. Af en toe wel eens met een kennis in een bos. En soms neem ik niet de fiets naar de Lidl of Albert Heijn, maar trakteer ik mezelf op een mini-wandeling.

Rennen – of nee hardlopen – doe ik inmiddels wel weer af en toe, maar wandelen? Nee, eigenlijk niet. Terwijl je er wel minder last van je knieen van krijgt. En het lijkt me nog best leuk. Met een luisterboek op mijn oren, in rustige tred een avondwandelingetje, klinkt best prettig. Wat houdt me dan tegen, vraag ik mezelf vandaag opeens af? Ik denk de stenen, het verkeer en ook de straten. Ik kan wel 500 meter lopen naar wat groen, maar 500 meter verder is het groen ook al weer afgelopen en dan ben ik snel thuis. Of ik kan weer naar de uithof lopen, maar ja dat is dan wel weer erg ver.

Dus blijf ik thuis. Nadenken over waarom ik niet wandel.

Of moet ik toch eens met Wanda mee?