Transactionele Analyse en positieve strokes. Wat doe je ermee?

Transactionele Analyse (TA) is een praktische theorie over gedrag en communicatie, ontwikkeld door Eric Berne. TA helpt je om jezelf en anderen beter te begrijpen, en om effectiever te communiceren. In dit artikel bespreken we de kracht van positieve strokes, en hoe je deze kunt gebruiken om je relaties te verbeteren.

Wat zijn strokes?

Strokes zijn basiseenheden van erkenning. We geven en ontvangen strokes op verschillende manieren, zowel verbaal als non-verbaal. Positieve strokes zijn bemoedigend en waarderen, terwijl negatieve strokes kritisch of afwijzend zijn.

De impact van positieve strokes

Positieve strokes zijn essentieel voor onze emotionele ontwikkeling en ons gevoel van eigenwaarde. Ze geven ons een gevoel van geliefd, gewaardeerd en gerespecteerd zijn. Positieve strokes kunnen ons ook motiveren om te leren en te groeien.

Mijn eigen ervaring met positieve strokes

Ik heb zelf ervaren hoe krachtig positieve strokes kunnen zijn. Toen ik laatst een presentatie gaf, kreeg ik van mijn collega’s complimenten over mijn heldere uitleg en mijn enthousiasme. Deze positieve strokes gaven me een boost aan zelfvertrouwen en motiveerden me om mezelf nog verder te ontwikkelen.

Hoe kun je meer positieve strokes geven?

Er zijn veel manieren om meer positieve strokes te geven. Hier zijn een paar tips:

  • Wees oprecht. Geef complimenten die je echt meent.
  • Wees specifiek. Zeg niet alleen “goed gedaan”, maar benoem wat de ander goed heeft gedaan.
  • Wees gericht op de persoon. Geef complimenten over de persoon zelf, niet over hun prestaties.
  • Wees spontaan. Wacht niet tot een speciale gelegenheid om iemand te complimenteren.

Conclusie

Positieve strokes zijn een krachtige tool om je relaties te verbeteren. Door meer positieve strokes te geven en te ontvangen, kun je je gevoel van eigenwaarde verhogen, je zelfvertrouwen vergroten en betere verbindingen met anderen creëren.

Extra:

  • In Transactionele Analyse worden drie egoposities onderscheiden: Ouder, Volwassene en Kind. De positieve strokes die je ontvangt, kunnen je in een bepaalde egopositie brengen. Zo kan een compliment van je baas je in de Kind-positie brengen, terwijl een compliment van een collega je in de Volwassene-positie kan brengen.
  • TA kan ook worden gebruikt om conflicten te analyseren en op te lossen. Door te begrijpen vanuit welke egopositie je communiceert, kun je je communicatie effectiever maken.
  • Mijn ervaring met strokes heb ik opgedaan bij Phoenix Opleidingen