Tjalling zegt: Eigenlijk schrijf ik het boek in één keer

Eigenlijk schrijf ik het boek in één keer!
Hoi ik ben Guido en dit is Donderdag Drie Uur. Hier hou ik je op de hoogte van mijn plan om binnen een jaar om binnen een jaar een boek te schrijven en vandaag ben ik reis geweest naar Groningen. Daar woont Tjalling Halbertsma, auteur van verschillende boeken. Onder andere over de Yeti en over lotuskruizen en over Mongolië. Waar hij een reisverhalenbundel over heeft geschreven. En ik vroeg hem naar zijn proces van het schrijven.

Op reis

Nou als ik terugkijk de meeste boeken die ik heb geschreven die volgen een reis. Of dat nou een reis is in de tijd of meer een historisch verhaal. Of een fysieke reis van Azië naar Europa of binnen Azië. Dus dat maakt al meteen dat je een verhaallijn hebt. En die verhaallijn begint bij het begin. Dus dat is misschien ook hoe ik, als ik praktisch ge schrijven, begin. Gewoon maar, bij het begin van het boek. De eerste zin vind ik wel heel belangrijk en de laatste zin ook wel heel belangrijk, dus dat komt wel weer later. Maar ik begin meestal gewoon maar te schrijven met het idee van waar dat hoofdstuk over gaat.

Duizend woorden

En dan probeer ik een beetje volume te genereren in woorden. Dus ik probeer zo’n beetje duizend goede woorden per dag te schrijven. En dan begin ik’s morgens met schrijven. Dan ben ik fris en scherp, denk ik zelf. En dan ‘s middags dan kijk ik nog eens naar wat ik de dag daarvoor heb geschreven. Zo schrijf ik het boek eigenlijk letterlijk chronologisch vanaf het begin tot het eind. En aan het eind ga ik natuurlijk nog eens kijken wat er in de inleiding staat, wat die eerste zin dan is, maar eigenlijk schrijf ik het boek in één keer. Zeg maar. Om het simpelweg te zeggen. Dat kan natuurlijk over een aantal maanden zijn, maar wel zoals je verhaal vertelt en leest. Zo komt het eigenlijk bij mij d’r uit.

In de war

En nou ben ik een beetje in de war. Ik ben een beetje in de war. En waar ik nou in de war van ben is dat hij zijn boek eigenlijk vooral in één ruk heeft geschreven. Ik had het idee om een beetje een plukje hier te doen en een plukje daar. En dan weer iemand spreken en dan weer een plukje daar en dan weer iemand te spreken en dan een plukje daar. Wat hij eigenlijk heeft gedaan is boem bats het vooral in één keer geschreven. En waar ik nou van in de war ben is of ik dat ook deels moet doen in zoverre dat ik misschien wat meer tijd aan het onderzoek ga besteden en dan pas aan het schrijven. Iris zei ook al doe eerst goed onderzoek en ga dan schrijven.
Ja dus misschien toch. Nu niet heel veel druk op het schrijven, maar eens wat meer onderzoek gaan doen. En dan eens verder kijken.

Zie ook Wat is er nou echt belangrijk in een boek?

Plaats een reactie