Remarkable tablet review 2019/2020: mijn ervaringen en tips

Remarkable tablet

Sinds juni 2019 heb ik een remarkable paper tablet. Je kunt hier makkelijk handgeschreven notities mee maken, opslaan en organiseren. De remarkable is het geesteskind van de Zweed Magnus Wamberg.

Het trekt vaak bekijks en vragen van anderen, vandaar dat ik hier wat van mijn ervaringen met je deel.

De remarkable kan een paar dingen heel goed en de rest niet. En dat is juist zijn kracht

Tom Schreuder

Remarkable tablet kopen

Op het moment (februari 2020) is remarkable niet op korte termijn leverbaar. Volgens de website kan het 30-40 dagen kosten tot deze weer leverbaar is.

Ik streef ernaar mijn lerend vermogen te vergroten en belangrijk onderdeel daarvan is om goede notities te maken. Het heeft mij meer dan een jaar gekost voordat ik de remarkable tablet heb gekocht. Vooral de hoge prijs heb ik tegenaan zitten hikken en dan ook de kosten voor een sleeve. Daar kan je eigenlijk niet zonder, omdat je echt eentje nodig hebt waar je pen ook meteen in kan.

Een Remarkable koop je niet bij Bol.com of bij Coolblue.nl maar alleen op de website van het bedrijf zelf. De tablets worden vanuit Hong Kong verscheept.

Mijn oordeel: De korte samenvatting

In een paar maanden is de remarkable voor mij een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze geworden. Ik vind het heel fijn om gesprekken in te gaan zonder dat ik een pc hoef mee te nemen en dat ik toch mijn notities digitaal kan opslaan.

Wat een remarkable allemaal niet kan

 • Je kunt notities niet taggen
 • In de mobiele of desktop app, kun je geen notitie toevoegen
 • Het kan syncen met andere apps zoals Evernote

Wat je wel kan met een remarkable

 • Notities opslaan in mappen
 • In de desktop app makkelijk mappen aanmaken en notities verslepen
 • Een paar dagen met een opgeladen batterij doen
 • Snel notities handgeschreven notities maken
 • Ongestoord op werken. Doordat er geen apps of andere notificaties op zitten heb je een focus die vergelijkbaar is met een papieren notitieboek
 • Lastige schriften mee oefenen zoals Japans of Chinees
 • Een pdf inladen en aantekeningen maken in de pdf

Vragen

Is het wat voor op reis?

ik ben reisleidster en maak dagelijks vele notities op allerlei plekken. Nu doe ik dit handgeschreven in schriften. Al jaren op zoek naar deze manier. Echter ook de prijs is voor mij een puntje.
Nog wat vragen over de remarkable:
Mijn notities schrijf ik en daarna kan ik ze omzetten naar getypt schrift. Klopt dit en gaat dit goed?
Kan ik de notities op een USB zetten of versturen om ze te delen?
Is het makkelijk om op te schrijven en fouten weg te halen, woorden onderstrepen, eventueel highlighter.
Ik wil het soms ook kunnen printen, kan ik het versturen?

Antwoord

De belangrijkste functie van de remarkable is dat je op een prettige manier handgeschreven notities kan maken die digitaal opgeslagen worden.

Ja, het is mogelijk om je teksten om te zetten naar getypt schrift, maar om eerlijk te zijn gebruik ik die functie nauwelijks. Mijn aantekeningen zijn vaak te rommelig om goed overgezet te worden. Als ik de remarkable gebruik voor een concepttekst dan ga ik vaak er toch nog in sleutelen bij het overschrijven en kan ik het dus beter typen. Hieronder twee afbeeldingen van hoe mails uit de remarkable tablet eruit zien. De eerste met een pdf van de notitie (in dit geval een tekening). De tweede met hoe de tekst eruit kwam.

Je kan versturen of omzetten naar tekst als je remarkable verbonden is met wifi.

Hireronder wat video`s waarin ik laat zien hoe het werkt.

Hoe het werkt

Een notitie aanmaken

Maak een notitie met je remarkable tablet notebook

Je eerste actie op je remarkable is om… een notitieboek aan te maken. Je doet dit door op het icoon rechtsboven te klikken

Geef een naam aan het notebook op je remarkable paper tablet

In het volgende scherm kun je de titel van de notie opgeven. Doe dit meteen goed, want het is een gedoe om het later weer te veranderen.

Tip! Voeg de datum toe aan het begin van de titel. Bijvoorbeeld: “190924 Community Team” voor het community overleg van September 24, 2019. Je remarkable kan alleen maar alfabetisch op titel en chronologisch op de laatst aangepaste datum zoeken. Een notitie van een overleg van drie weken dat je toevallig gisteren nog hebt aangepast, lijkt dus recenter dan het verslag van het overleg van vorige week. Door de datum in de titel te zetten kun je altijd terugzien wanneer de notitie was begonnen en door de volgorde jaar-maand-dag kun je het ook alfabetisch sorteren.

Gratis online cursus voor de remarkable tablet

Heb je net een tablet gekocht en wil je alle kneepjes weten? Meld je dan nu aan voor de gratis cursus voor de remarkable tablet.

Meer links

 • Een wiki over de remarkable tablet met allerlei interessante informatie
 • De winkel van de remarkable