Remarkable 2 tablet review 2020: mijn ervaringen en tips

De remarkable 2 is een tablet die speciaal is gemaakt voor het ongestoord maken van visuele en tekstuele aantekeningen. Je kunt hier makkelijk handgeschreven notities mee maken, opslaan en organiseren. De remarkable is het geesteskind van de Zweed Magnus Wamberg.

Sinds juni 2019 heb ik een remarkable paper tablet en sinds kort ook de beschikking over de remarkable 2.

Het trekt vaak bekijks en vragen van anderen, vandaar dat ik hier wat van mijn ervaringen met je deel.

De remarkable kan een paar dingen heel goed

en de rest niet. Dat is juist zijn kracht

Tom Schreuder

Laatste updates

 • De Remarkable 2 is te koop in de online winkel en wordt inmiddels uitgeleverd.
 • Er zijn twee nieuwe features: een prullenbak (Trash can) en de mogelijkheid om naar beneden te vegen om een bestand te sluiten.

Remarkable tablet kopen

Op het moment (november 2020) kun je de remarkable 2 bestellen en wordt deze ongeveer een maand later geleverd.

Een Remarkable koop je niet bij Bol.com of bij Coolblue.nl maar alleen op de website van het bedrijf zelf. De tablets worden vanuit Hong Kong verscheept.

Mijn oordeel: De korte samenvatting

In een paar maanden is de remarkable voor mij een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze geworden. Ik vind het heel fijn om gesprekken in te gaan zonder dat ik een pc hoef mee te nemen en dat ik toch mijn notities digitaal kan opslaan. Dat voordeel is door het vele thuiswerken wel minder geworden. Nu gebruik ik het meer om teksten te schrijven als ik niet achter de pc wil zitten omdat alle vergaderingen daar al plaatsvinden.

Wat een remarkable allemaal niet kan

 • Je kunt notities niet taggen
 • In de mobiele of desktop app, kun je geen notitie toevoegen
 • Het kan niet syncen met andere apps zoals Evernote

Wat je wel kan met een remarkable

 • Notities opslaan in mappen
 • In de desktop app makkelijk mappen aanmaken en notities verslepen
 • Een paar dagen met een opgeladen batterij doen
 • Snel notities handgeschreven notities maken
 • Ongestoord op werken. Doordat er geen apps of andere notificaties op zitten heb je een focus die vergelijkbaar is met een papieren notitieboek
 • Lastige schriften mee oefenen zoals Japans of Chinees
 • Een pdf inladen en aantekeningen maken in de pdf

Waarom een remarkable tablet kopen?

Ik streef ernaar mijn lerend vermogen te vergroten en belangrijk onderdeel daarvan is om goede notities te maken. Het heeft mij meer dan een jaar gekost voordat ik de remarkable tablet heb gekocht. Vooral de hoge prijs heb ik tegenaan zitten hikken en dan ook de kosten voor een sleeve. Daar kan je eigenlijk niet zonder, omdat je echt eentje nodig hebt waar je pen ook meteen in kan.

Uiteindelijk heb ik toch het besluit genomen ereen te kopen omdat ik dan een plek heb om al mijn handgeschreven notities op te slaan zonder dat ik met een computer of telefoonscherm hoef te werken.

Vragen

Kan je de remarkble 2 ook gebruiken als ereader?

ja, maar…. alleen van boeken zonder rechtenbescherming. Dus geen boeken die bij bol.com of bij de bieb krijgt.

Als je wat geschreven hebt, kan je het daarna op de pc/tablet dan nog bewerken?

je kunt het bij het versturen omzetten naar tekst. Die tekst om dan in je email terecht en vanuit daar kun je het kopieren en bewerken. Je kunt niet in de aantekingen zelf nog bewerken

Kun je templates op de remakble downloaden zodat je die kan bewerken, zoals functioneringsgesprekken en op de pc weer kan opslaan en/of bewerken?

je kan templates opslaan en op de remarkable invullen. Die kun je dan opslaan als pdf . Ik ga er van uit dat de pdf niet meer te bewerken is. 

Als ik het goed begrijp kan ik wel vergaderstukken/WORD/PDF bestanden lezen.

je kan pdf of epub lezen. Voor word documenten is het dan zaak ze eerst op te slaan als pdf. 

Heb jij ook ervaring met het lezen van de krant (in pdf vorm) op een remarkable 2?

Ik heb het geprobeerd met de volkskrant en dat was niet echt een succes. Je moet veel zoomen en daar zijn niet echt makkelijke gebaren op. 

Is het mogelijk dat ik een sjabloon aanmaak van een verslag in word en converteer naar pdf.
En vervolgens in het sjabloon notuleer om daarna het naar nette tekst om te zetten zodat ik direct het verslag kan verzenden? Of wordt het dan erg omslachtig?

Je kunt inderdaad een pdf op je remarkable zetten en die makkelijk invullen. Deze kun je daarna versturen als pdf. Je kunt alleen niet de handgeschreven tekst uit een pdf halen en die omzetten in getypte tekst.
Wat je wel zou kunnen doen is op je remarkable een notitie aanmaken en vullen met handgeschreven kopjes. Dit functioneert dan als jouw sjabloon en je maakt steeds een kopie van dat notitieboek voor een nieuwe vergadering.

Is het wat voor op reis?

ik ben reisleidster en maak dagelijks vele notities op allerlei plekken. Nu doe ik dit handgeschreven in schriften. Al jaren op zoek naar deze manier. Echter ook de prijs is voor mij een puntje.
Nog wat vragen over de remarkable:
Mijn notities schrijf ik en daarna kan ik ze omzetten naar getypt schrift. Klopt dit en gaat dit goed?
Kan ik de notities op een USB zetten of versturen om ze te delen?
Is het makkelijk om op te schrijven en fouten weg te halen, woorden onderstrepen, eventueel highlighter.
Ik wil het soms ook kunnen printen, kan ik het versturen?

Antwoord

De belangrijkste functie van de remarkable is dat je op een prettige manier handgeschreven notities kan maken die digitaal opgeslagen worden.

Ja, het is mogelijk om je teksten om te zetten naar getypt schrift, maar om eerlijk te zijn gebruik ik die functie nauwelijks. Mijn aantekeningen zijn vaak te rommelig om goed overgezet te worden. Als ik de remarkable gebruik voor een concepttekst dan ga ik vaak er toch nog in sleutelen bij het overschrijven en kan ik het dus beter typen. Hieronder twee afbeeldingen van hoe mails uit de remarkable tablet eruit zien. De eerste met een pdf van de notitie (in dit geval een tekening). De tweede met hoe de tekst eruit kwam.

Je kan versturen of omzetten naar tekst als je remarkable verbonden is met wifi.

Wat is het verschil tussen de reMarkable 1 en de reMarkable 2?

Volgens het bedrijf zijn dit de belangrijkste voordelen van de reMarkable 2:

 • Tot twee weken levensduur van de batterij. Dat is drie keer zo lang als reMarkable 1.
 • Dunner. Met slechts 0,19 in / 4,7 mm is reMarkable 2 30% dunner dan reMarkable 1.
 • Een vernieuwd CANVAS-display, dat de schrijf latentie reduceert tot 21 ms, twee keer zo snel als reMarkable 1.
 • Een USB-C voor sneller opladen en gegevensoverdracht.
 • Gemaakt van geanodiseerd aluminium
 • De nieuwe pen heeft een ingebouwde gum voor een snellere en soepelere bewerking.
 • De accessoires van reMarkable 2, zoals de Marker, Marker Plus en Book Folio, klikken magnetisch op het apparaat.

Welke apps kun je installeren op je reMarkable 2?

Op de reMarkable 1 en 2 kun je geen apps installeren. Er is alleen de functionaliteit die door het bedrijf wordt geleverd. Je kunt wel je notitieboek exporteren en per mail versturen.

Hireronder wat video`s waarin ik laat zien hoe het werkt.

Hoe het werkt

Een notitie aanmaken

Maak een notitie met je remarkable tablet notebook

Je eerste actie op je remarkable is om… een notitieboek aan te maken. Je doet dit door op het icoon rechtsboven te klikken

Geef een naam aan het notebook op je remarkable paper tablet

In het volgende scherm kun je de titel van de notie opgeven. Doe dit meteen goed, want het is een gedoe om het later weer te veranderen.

Tip! Voeg de datum toe aan het begin van de titel. Bijvoorbeeld: “190924 Community Team” voor het community overleg van September 24, 2019. Je remarkable kan alleen maar alfabetisch op titel en chronologisch op de laatst aangepaste datum zoeken. Een notitie van een overleg van drie weken dat je toevallig gisteren nog hebt aangepast, lijkt dus recenter dan het verslag van het overleg van vorige week. Door de datum in de titel te zetten kun je altijd terugzien wanneer de notitie was begonnen en door de volgorde jaar-maand-dag kun je het ook alfabetisch sorteren.

De Prullenbak

Gelanceerd op 24 juni 2020. Je kunt nu verwijderde bestanden nog terughalen doordat ze eerst in een prullenbak gaan en dan pas definitief worden verwijderd. Hieronder een korte video hoe dat werkt.

Meer links

 • Een wiki over de remarkable tablet met allerlei interessante informatie
 • De winkel van de remarkable