Wat te doen?! Remarkable 2 tablet kopen 2024 met handleiding

Korte samenvatting

De Remarkable tablet een interessant apparaat voor degenen die graag handgeschreven notities maken en organiseren. Het biedt handige functies en je hebt geen last meer van losse papiertjes die gemakkelijk verloren kunnen gaan. Dit maakt het bijzonder geschikt voor mensen die veel schrijven, tekenen of notities maken.

Lees meer over digitale notities maken.

Natuurlijk zijn er ook enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is er geen integratie met andere apps, waardoor je beperkt bent tot de functionaliteit die de Remarkable biedt. Bovendien is de prijs iets hoger dan die van andere tablets op de markt. Als je op zoek bent naar een levendig kleurenscherm, moet je ook elders kijken, aangezien de Remarkable alleen zwart-wit weergave biedt. Ook ben je voor een aantal functies afhankelijk van een maandelijks abonnement.

Het is de moeite waard om ook naar alternatieven te kijken, zoals de Onyx Boox Lumi 2, die mogelijk beter aansluit bij je behoeften en voorkeuren.

Al met al, als je op zoek bent naar een handige tablet voor het maken en organiseren van handgeschreven notities zonder gedoe, dan is de Remarkable tablet een goede keuze. Maar houd rekening met de genoemde beperkingen en overweeg ook andere opties voordat je een definitieve beslissing neemt.

Goed om te weten

Sinds juni 2019 heb ik een remarkable paper tablet. Aanvankelijk gebruikte ik het dagelijks, maar de afgelopen tijd een stuk minder. Ik ben iemand die graag experimenteert met verschillende apps en de remarkable integreert vrijwel niet met andere apps. Een ander groot nadeel nu ten opzichte van de eerste fase: je hebt een maandelijks abonnement nodig om te kunnen synchroniseren en ook om geschreven tekst om te zetten naar getypte tekst.

In de eerste fase was de remarkable voor mij een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze. Ik vind het heel fijn om gesprekken in te gaan zonder dat ik een laptop hoef mee te nemen en dat ik toch mijn notities digitaal kan opslaan. Dat voordeel is door het meer thuiswerken wel minder geworden.

Mijn buurman tekent er wel heel graag mee.

Desondanks zijn er nog veel mensen enthousiaste dagelijkse gebruikers. Hieronder een overzicht van ervaringen en vragen.

Heb je nog vragen? Laat het me weten

Groet, Guido Verboom

April 2024


Inhoud

Vragen

De remarkable 2 is een tablet die speciaal is gemaakt voor het ongestoord maken van visuele en tekstuele aantekeningen. Je kunt hier makkelijk handgeschreven notities mee maken, opslaan en organiseren.

De remarkable kan een paar dingen heel goed
en de rest niet. Dat is juist zijn kracht

Tom Schreuder

Remarkable tablet kopen

Een Remarkable koop je niet bij Coolblue.nl, maar inmiddels wel bij Mediamarkt, bol.com en de website van het bedrijf zelf. Die tablets worden dan vanuit Hong Kong verscheept.

Reviews

Charlotte is enthousiast: Heerlijk om altijd alles bij me te hebben en ik kan nu nooit meer dat ene notitieboekje vergeten mee te nemen, er raakt nooit meer een notitieboek vervuild met andere info. Ik kan inmiddels niet meer zonder en wil ook niet meer terug. © Charlotte’s Law

Brennen een stuk minder: Ik heb nog steeds hoop dat ik er iets bruikbaars van kan maken, tenminste als een draagbare lezer voor de notities die normaal op mijn desktop computer staan. Zo uit de doos denk ik echter dat hij bijzonder slecht geschikt is voor een grote verzameling atomaire notities die willekeurig moeten worden geïndexeerd. Het mist bijna alle eigenschappen die van fysieke kaartenbakken een bruikbare technologie maken voor het werken met een grote verzameling aan elkaar gekoppelde notities. Navigatie door afzonderlijke notitieblokken of PDF documenten is onhandig; navigatie binnen documenten is ronduit verschrikkelijk. (Redactie: sinds deze review zijn er wel trefwoorden toegevoegd)

Wat een remarkable allemaal niet kan

 • Je kunt notities niet taggen update juli 2022: inmiddels kun je trefwoorden toevoegen
 • In de mobiele of desktop app, kun je geen notitie toevoegen
 • Het kan niet syncen met andere apps zoals Evernote. Je kunt wel voor een fix bedrag per maand een connectie maken met je Google Drive of OneDrive account, maar daarmee kun je alleen content vanuit je online drive importeren naar je Remarkable. De aanpassingen die je doet op je Remarkable worden niet automatisch geupdate naar je online drive.
 • Je kunt geen apps installeren
 • Jekunt geen gekocht of gehuurd ebook lezen, die is beschermt met DRM

Wat je wel kan met een remarkable

 • Notities opslaan in mappen
 • In de desktop app makkelijk mappen aanmaken en notities verslepen
 • Een paar dagen met een opgeladen batterij doen
 • Snel notities handgeschreven notities maken
 • Ongestoord op werken. Doordat er geen apps of andere notificaties op zitten heb je een focus die vergelijkbaar is met een papieren notitieboek
 • Tekenen!
 • Lastige schriften mee oefenen zoals Japans of Chinees
 • Een pdf inladen en aantekeningen maken in de pdf
 • Handgeschreven tekst omzetten naar getypte tekst (als je een maandelijks abonnement hebt)

Waarom wel een remarkable tablet kopen?

Belangrijkste functie van de remarkable is om goede notities te maken (Bijvoorbeeld om je lerend vermogen te vergroten). Persoonlijk heb ik er wel even tegenaan zitten hikken om de tablet te kopen. Vooral de hoge prijs was een drempel, ook omdat je eigenlijk niet zonder een sleeve kan. Belangrijkste reden voor mij om het te doen is omdat daarbij al mijn notities in een plek kan houden zonder dat ik een (afleidende) laptop mee hoefde te nemen naar een meeting.

Uiteindelijk heb ik toch het besluit genomen ereen te kopen omdat ik dan een plek heb om al mijn handgeschreven notities op te slaan zonder dat ik met een computer of telefoonscherm hoef te werken.

10 redenen om geen remarkable te kopen

 1. Prijs: De Remarkable tablet is een premium apparaat en kan duurder zijn in vergelijking met andere tablets op de markt. Dit kan een belemmering vormen als je een beperkt budget hebt.
 2. Beperkte functionaliteit: De Remarkable tablet is voornamelijk gericht op het maken van notities, tekeningen en het lezen van e-books. Als je op zoek bent naar een tablet met uitgebreide functies, zoals een breed scala aan apps en multimedia-ondersteuning, dan voldoet de Remarkable mogelijk niet aan je behoeften.
 3. Geen kleurenscherm: De Remarkable tablet heeft een zwart-wit e-ink display, wat betekent dat het geen kleurenweergave biedt. Als je behoefte hebt aan een tablet met kleurenscherm voor grafisch werk of multimedia-ervaring, dan is de Remarkable mogelijk niet de beste keuze.
 4. Beperkte bestandsondersteuning: Hoewel de Remarkable tablet e-books en PDF-bestanden ondersteunt, is het mogelijk beperkt in het ondersteunen van andere bestandsformaten. Als je vaak werkt met specifieke bestandsindelingen die niet compatibel zijn met de Remarkable, kan dit een nadeel zijn.
 5. Beperkte app-ecosysteem: In vergelijking met andere tablets heeft de Remarkable een beperkt app-ecosysteem. Het heeft een specifieke set ingebouwde functies en apps, maar het mist mogelijk de diversiteit en flexibiliteit van andere platformen.
 6. Geen multimedia: Als je voornamelijk geïnteresseerd bent in multimedia-ervaringen, zoals het bekijken van video’s, spelen van games of het gebruik van specifieke entertainment-apps, dan biedt de Remarkable tablet daar geen mogelijkheid voor.
 7. Beperkte geheugencapaciteit: Hoewel de Remarkable tablet in eerste instantie voldoende opslagruimte biedt voor notities en tekeningen, kun je uiteindelijk tegen de limitien aanla¥open.
 8. Minder flexibiliteit in bestandsbeheer: De Remarkable tablet heeft een eigen bestandsbeheersysteem, wat betekent dat het minder flexibiliteit biedt bij het organiseren en beheren van bestanden in vergelijking met tablets met een uitgebreider besturingssysteem.
 9. Geen beschermde e-boeken: Je kan geen e-boeken lezen die je bij een winkel hebt gekocht of bij een bibliotheek hebt geleend
 10. Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk kan het besluit om geen Remarkable tablet te kopen gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn. Iedereen heeft zijn eigen behoeften, doelen en voorkeuren als het gaat om technologie, dus het is belangrijk om te overwegen of de Remarkable tablet aan jouw specifieke vereisten voldoet.

Alternatieven voor de remarkable

Volgens de website the good ereader is de onyx boox lumi 2 de beste paper tablet op de markt op het moment. De grootste voordelen: Krachtige hardware, 128 GB interne opslagruimte, beste ervaring met notities maken, groot 13,3 inch scherm en Google Android 11 met Google Play, waardoor je alle mogelijke apps kan installeren.

Drie andere alternatieven zijn de Onyx Boox Note Air 2 Plus, de Kobo Elipsa 2E en de Boox Nova Air C.

Onyx Boox Note Air 2 Plus

De Onyx Boox Note Air 2 Plus is een e-reader en e-ink tablet met Android 11. Deze tablet heeft een 10.3 inch E-ink Carta scherm met een resolutie van 1872×1404 pixels. Verder heeft het schermverlichting en ondersteunt stylusgebruik. Het heeft ook Wi-Fi 5, bluetooth en een ingebouwde speaker. Het heeft 64 GB interne opslagruimte en een 8-core 2 GHz processor. De batterijcapaciteit is 3700 mAh.

Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is een e-reader met een stylus. Het heeft een 10.3 inch E-ink touchscreen met een resolutie van 1872×1404 pixels. Deze tablet heeft ingebouwde schermverlichting en ondersteunt stylusgebruik. Het heeft 32 GB interne opslagruimte en een 2.0 GHz dual-core processor. De batterijcapaciteit is 2400 mAh.

Boox Nova Air C

De Boox Nova Air C is een Android e-ink tablet met stylus. Deze tablet heeft een 7.8 inch kleurenscherm met een resolutie van 1872×1404 pixels. Het heeft achtergrondverlichting en ondersteunt stylusgebruik. en het heeft Wi-Fi 5, bluetooth en een ingebouwde speaker. Verder heeft het 32 GB interne opslagruimte en een 8-core processor. De batterijcapaciteit is 2000 mAh.

Vergelijking

Voordelen van al deze tablets is dat je er DRM-beschermde eboeken op kan lezen. Voordeel van de twee android tablets is dat je er ook andere apps op kan installeren.

De Onyx Boox Note Air 2 Plus heeft meer opslagruimte, een krachtigere processor en een grotere batterijcapaciteit dan de reMarkable 2. De Boox Nova Air C heeft een kleurenscherm en meer opslagruimte dan de reMarkable 2.

De Kobo Elipsa 2E heeft achtergrondverlichting en meer opslagruimte dan de reMarkable 2.

Amazon heeft de Kindle Scribe ontwikkeld, maar die is niet meer voorradig. Blijkbaar was het geen groot succes.

Veelgestelde vragen

Kan je de remarkable 2 ook gebruiken als ereader?

ja, maar…. alleen van boeken zonder rechtenbescherming. Dus geen boeken die je bij bol.com of bij de bieb haalt. Je kunt een ebook met het format PDF, JPG, PNG, and EPUB gebruiken

Als je wat geschreven hebt, kan je het daarna op de pc/tablet dan nog bewerken?

je kunt het bij het versturen omzetten naar tekst. Die tekst kun je naar je email sturen of in de notitie op je remarkable. In het laatste geval kun je ook de geconverteerde tekst nog bewerken. (update juli 2023)

Kun je templates op de remakble downloaden zodat je die kan bewerken, zoals functioneringsgesprekken en op de pc weer kan opslaan en/of bewerken?

Je kan invulbestanden die je als pdf hebt opgeslagen uploaden en op de remarkable invullen. Die kun je dan weer opslaan en versturen als pdf . Die pdf is dan niet meer te bewerken 

Als ik het goed begrijp kan ik wel vergaderstukken/WORD/PDF bestanden lezen.

Je kan een pdf of epub lezen, als ze geen digitale bescherming hebben. Voor word en powerpoint is er inmiddels een plugin waarmee je een bestand meteen naar je remarkable kan sturen

Heb jij ook ervaring met het lezen van de krant (in pdf vorm) op een remarkable 2?

Ik heb het geprobeerd met de volkskrant en dat was niet echt een succes. Je moet veel zoomen en daar zijn niet echt makkelijke gebaren op. 

Is het mogelijk dat ik een sjabloon aanmaak van een verslag in word en converteer naar pdf.
En vervolgens in het sjabloon notuleer om daarna het naar nette tekst om te zetten zodat ik direct het verslag kan verzenden? Of wordt het dan erg omslachtig?

Je kunt inderdaad een pdf op je remarkable zetten en die makkelijk invullen. Deze kun je daarna versturen als pdf. Je kunt alleen niet de handgeschreven tekst uit een pdf halen en die omzetten in getypte tekst.
Wat je wel zou kunnen doen is op je remarkable een notitie aanmaken en vullen met handgeschreven kopjes. Dit functioneert dan als jouw sjabloon en je maakt steeds een kopie van dat notitieboek voor een nieuwe vergadering.

Hoe verwijder ik e-mailadressen uit de lijst?

Je kunt geen e-mailadressen uit de lijst met recent verzonden e-mails verwijderen. Er zijn gebruikers die melden dat je dit wel kan doen met de rm2 template software. Het gebruik hiervan is op eigen risico.Recente e-mailadressen

Kan ik pdfs met mijn remarkable notities makkelijk op mijn pc-krijgen?

Met het maandelijkse abonnement kun je via de mobiele en desktop app je pdf met aantekningen makkelijk downloaden. Zonder gaat dit helaas niet. Behalve misschien als je rm2 template software gebruikt. Het gebruik hiervan is op eigen risico.

Wanneer komt de Remarkable 3 beschikbaar?

De conclusie van een uitgebreide discussie op Reddit is: Voorlopig niet.

Mijn pen begint al te schrijven zonder de tablet te raken. Hoe kan ik dit voorkomen?

Bij mij is dat meestal een teken dat mijn schrijfpuntje versleten is. Vervang het schrijfpuntje en het zou weer goed moeten zijn!

Is het wat voor op reis?

ik ben reisleidster en maak dagelijks vele notities op allerlei plekken. Nu doe ik dit handgeschreven in schriften. Al jaren op zoek naar deze manier. Echter ook de prijs is voor mij een puntje.
Nog wat vragen over de remarkable:
Mijn notities schrijf ik en daarna kan ik ze omzetten naar getypt schrift. Klopt dit en gaat dit goed?
Kan ik de notities op een USB zetten of versturen om ze te delen?
Is het makkelijk om op te schrijven en fouten weg te halen, woorden onderstrepen, eventueel highlighter.
Ik wil het soms ook kunnen printen, kan ik het versturen?

Antwoord

De belangrijkste functie van de remarkable is dat je op een prettige manier handgeschreven notities kan maken die digitaal opgeslagen worden.

Ja, het is mogelijk om je teksten om te zetten naar getypt schrift, maar om eerlijk te zijn gebruik ik die functie nauwelijks. Mijn aantekeningen zijn vaak te rommelig om goed overgezet te worden. Als ik de remarkable gebruik voor een concepttekst dan ga ik vaak er toch nog in sleutelen bij het overschrijven en kan ik het dus beter typen. Hieronder twee afbeeldingen van hoe mails uit de remarkable tablet eruit zien. De eerste met een pdf van de notitie (in dit geval een tekening). De tweede met hoe de tekst eruit kwam.

Je kan versturen of omzetten naar tekst als je remarkable verbonden is met wifi.

Wat is het verschil tussen de reMarkable 1 en de reMarkable 2?

Volgens het bedrijf zijn dit de belangrijkste voordelen van de reMarkable 2:

 • Tot twee weken levensduur van de batterij. Dat is drie keer zo lang als reMarkable 1.
 • Dunner. Met slechts 0,19 in / 4,7 mm is reMarkable 2 30% dunner dan reMarkable 1.
 • Een vernieuwd CANVAS-display, dat de schrijf latentie reduceert tot 21 ms, twee keer zo snel als reMarkable 1.
 • Een USB-C voor sneller opladen en gegevensoverdracht.
 • Gemaakt van geanodiseerd aluminium
 • De nieuwe pen heeft een ingebouwde gum voor een snellere en soepelere bewerking.
 • De accessoires van reMarkable 2, zoals de Marker, Marker Plus en Book Folio, klikken magnetisch op het apparaat.

Ik ben mijn marker (pen) kwijt. Waar kan ik die kopen als los item?

Op de site van remarkable of bij bol.com. Hou rekening met een prijs van EUR 129

Tekenen met de remarkable

Mijn buurman danibal is (live) tekenaar en gebruikt de remarkable voor zijn tekeningen. Hier twee voorbeelden die hij voor mij maakte.

gebruik de slider om te gaan tussen “Voor” (links) en “Na” (rechts)

Welke apps kun je installeren op je reMarkable 2?

Op de reMarkable 1 en 2 kun je geen apps installeren. Er is alleen de functionaliteit die door het bedrijf wordt geleverd. Je kunt wel je notitieboek exporteren en per mail versturen.

Laatste updates

In de afgelopen 5 jaar is de gebruikerservaring steeds beter geworden door regelmatige updates.

3.10 Release (maart 2024):

 • Zoekresultaten kun je nu op verschillende manieren sorteren
 • TypeFolio (los te verkrijgen cover met toetsenbord): Nieuwe sneltoetsen.
 • Desktop app: Handgeschreven notities kun je nu ook hier converteren naar tekst.
 • Connect-abbomenent: Je kunt nu met je betaalde Connect-abonnement ruimte vrijmaken op je remarkable door die bestanden in de cloud te archiveren.

3.9 Release (december 2023):

 • Verbeterde palmdetectie voor linkshandigen.
 • Nieuw serif-lettertype voor getypte koppen.
 • Instellingen geordend: taal- en toetsenbordvoorkeuren, accountgegevens en actieve functies op één plek.

3.8 Release (november 2023):

 • Handgetekende lijnen rechten: Ideaal voor symmetrische tabellen of randen.
 • Takenlijst: Items afvinken met checkboxen.
 • Verbeterde gum voor nauwkeuriger wissen.

3.7 Release (oktober 2023):

 • Selecteer, converteer en bewerk notities nauwkeuriger.
 • Selectietool voor specifieke woorden of zinnen.
 • Sneltoetsen voor Type Folio om te navigeren en selecteren.

3.6 Release (augustus 2023):

 • Tips en “Getting started” tour om het apparaat te leren kennen.
 • Soepeler exporteren van bestanden en bewerken van tekst.
 • Verbeterde sorteermogelijkheden in “Mijn bestanden”.
 • Mobiele app verbeterd en bugfix voor Windows desktop app (PDF importeren).

3.5 Release (juli 2023):

 • Alle penstijlen op één plek.
 • Gekopieerde getypte notities behouden de originele opmaak.
 • Langere pagina’s makkelijker te scrollen.

Aanpassingen aan deze pagina

 • april 2024 – Release updates toegevoeg. Links naar Coolblue en Bol.com aangepast
 • juni 2023 – update over een remarkable 3 (spoiler: die lijkt er voorlopig nog niet te komen)
 • augustus 2022 – link naar verkopers op bol.com toegevoegd, versturen vanuit word en een alternatief voor de remarkable onder veelgestelde vragen
 • juli 2022 – Je kunt items op je Remarkable nu ook verschillende trefwoorden meegeven.
 • De Remarkable 2 is te koop in de online winkel en wordt inmiddels uitgeleverd.
 • Er zijn twee nieuwe features: een prullenbak (Trash can) en de mogelijkheid om naar beneden te vegen om een bestand te sluiten.

Handleiding

Hoe het werkt

Er is geen officiële nederlandstalige handleiding bij de remarkable. Hier leggen we uit hoe een aantal van de basisstappen werken

Eerste opstart

De installatie bestaat uit een aantal stappen om uw reMarkable gebruiksklaar te maken. Het apparaat wordt gedeeltelijk opgeladen geleverd en hoeft voor de installatie niet extra te worden opgeladen.
U kunt hier een instructievideo vinden over hoe u het apparaat instelt.

Wat u nodig hebt om te beginnen

 • Je reMarkable papertablet
 • USB-C kabel en USB-stroomadapter
 • Een smartphone of computer
 • Toegang tot een Wi-Fi-netwerk

Uw reMarkable instellen

Stap voor stap:

 1. Houd de aan/uit-knop ingedrukt om te beginnen.
 2. Test het schrijven op het display.

Maak verbinding met Wi-Fi

 1. Kies een beschikbaar Wi-Fi-netwerk. Voer indien nodig je Wi-Fi-wachtwoord in.
 2. Typ het wachtwoord en tik op Enter.
 3. Tik op Enter om verbinding te maken met het Wi-Fi-netwerk.

Aanmelden of een nieuwe account aanmaken

Remarkable connect is een betaalde dienst. Koppel uw reMarkable met de cloud om documenten en ebooks over te zetten naar uw papieren tablet. Met de reMarkable cloud heeft u ook toegang tot uw content vanuit de mobiele en desktop apps en het functioneert als back-up voor uw notities als u uw apparaat verliest.

Maak een reMarkable account aan

 1. Ga naar my.remarkable.com
 2. Klik op Aanmelden, voer uw e-mailadres in en klik op Doorgaan.
 3. Zodra je bent ingelogd, klik je op Je apparaat koppelen.
 4. Voer de eenmalige code op uw reMarkable in en tik op Enter.
 5. Om uw inbegrepen Connect-abonnement te activeren, gaat u naar my.remarkable.com en klikt u op Activate Connect.
 6. Voer uw betalingsgegevens in en klik op Connect activeren.

Een notitie aanmaken

Maak een notitie met je remarkable tablet notebook

Je eerste actie op je remarkable is om… een notitieboek aan te maken. Je doet dit door op het icoon rechtsboven te klikken

Geef een naam aan het notebook op je remarkable paper tablet

In het volgende scherm kun je de titel van de notie opgeven. Doe dit meteen goed, want het is een gedoe om het later weer te veranderen.

Tip! Voeg de datum toe aan het begin van de titel. Bijvoorbeeld: “190924 Community Team” voor het community overleg van September 24, 2019. Je remarkable kan alleen maar alfabetisch op titel en chronologisch op de laatst aangepaste datum zoeken. Een notitie van een overleg van drie weken dat je toevallig gisteren nog hebt aangepast, lijkt dus recenter dan het verslag van het overleg van vorige week. Door de datum in de titel te zetten kun je altijd terugzien wanneer de notitie was begonnen en door de volgorde jaar-maand-dag kun je het ook alfabetisch sorteren.

Schrijven en gummen

Geschreven tekst omzetten naar getypte tekst

Je kunt tekst die je hebt geschreven omzetten naar getypte tekst. Dit kan alleen als je een actieve internetverbinding via wifi hebt en je een maandelijks abonnement op remarkable connect hebt, van zo’n 10 euro per maand.

Notities maken in een ebook of pdf

Je kunt met de remarkable handgeschreven notities maken op een pdf of ebook. Let wel dat kan alleen met een ebook zonder DRM rechtenbescherming.

Dit is hoe het email bericht eruit ziet

De Prullenbak gebruiken

Gelanceerd op 24 juni 2020. Je kunt nu verwijderde bestanden nog terughalen doordat ze eerst in een prullenbak gaan en dan pas definitief worden verwijderd. Hieronder een korte video hoe dat werkt.

Een document uit Word naar je remarkable sturen

De remarkable plug-in voor Word
Vanuit word een bestand versturen

Er is nu een plugin voor Microsoft Word en Powerpoint waarmee je het document rechtstreeks naar je tablet kan sturen.

Daarvoor ga je in Word of Powerpoint naar invoegen (of insert) en dan kies je voor Office-invoegtoepassingen (add-ons) en daar zoek je voor remarkable. Daarna log je in op je account en kun je met twee klikken op de knop een bestand naar je digitaal notitieblok versturen.

 • Een wiki over de remarkable tablet met allerlei interessante informatie
 • De winkel van de remarkable