Remarkable 2 tablet kopen – review, mijn ervaringen en veelgestelde vragen

Goed om te weten

Sinds juni 2019 heb ik een remarkable paper tablet. Aanvankelijk gebruikte ik het dagelijks, maar de afgelopen tijd een stuk minder. Ik ben iemand die graag experimenteert met verschillende apps en de remarkable integreert vrijwel niet met andere apps. Een ander groot nadeel nu ten opzichte van de eerste fase: je hebt een maandelijks abonnement nodig om te kunnen synchroniseren en ook om geschreven tekst om te zetten naar getypte tekst.

Mijn buurman tekent wel heel graag met de remarkable.

Desondanks zijn er nog veel mensen enthousiaste dagelijkse gebruikers. Hieronder een overzicht van ervaringen en vragen.

Heb je nog vragen? Laat het me weten

Groet, Guido Verboom

Juli 2022


De remarkable 2 is een tablet die speciaal is gemaakt voor het ongestoord maken van visuele en tekstuele aantekeningen. Je kunt hier makkelijk handgeschreven notities mee maken, opslaan en organiseren.

De remarkable kan een paar dingen heel goed
en de rest niet. Dat is juist zijn kracht

Tom Schreuder

Laatste updates

 • augustus 2022 – link naar verkopers op bol.com toegevoegd, versturen vanuit word en een alternatief voor de remarkable onder veelgestelde vragen
 • juli 2022 – Je kunt items op je Remarkable nu ook verschillende trefwoorden meegeven.
 • De Remarkable 2 is te koop in de online winkel en wordt inmiddels uitgeleverd.
 • Er zijn twee nieuwe features: een prullenbak (Trash can) en de mogelijkheid om naar beneden te vegen om een bestand te sluiten.

Remarkable tablet kopen

Op het moment (juli 2022) kun je de remarkable 2 bestellen en wordt deze ongeveer een maand later geleverd.

Een Remarkable koop je niet bij Coolblue.nl of Mediamarkt maar vrijwel alleen op de website van het bedrijf zelf. De tablets worden dan vanuit Hong Kong verscheept. Inmiddels heb je wel twee aanbieders op bol.com.

Mijn oordeel: De korte samenvatting

Aanvankelijk was de remarkable voor mij een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze geworden. Ik vind het heel fijn om gesprekken in te gaan zonder dat ik een laptop hoef mee te nemen en dat ik toch mijn notities digitaal kan opslaan. Dat voordeel is door het meer thuiswerken wel minder geworden.

Reviews

Charlotte is enthousiast: Heerlijk om altijd alles bij me te hebben en ik kan nu nooit meer dat ene notitieboekje vergeten mee te nemen, er raakt nooit meer een notitieboek vervuild met andere info. Ik kan inmiddels niet meer zonder en wil ook niet meer terug. © Charlotte’s Law

Brennen een stuk minder: Ik heb nog steeds hoop dat ik er iets bruikbaars van kan maken, tenminste als een draagbare lezer voor de notities die normaal op mijn desktop computer staan. Zo uit de doos denk ik echter dat hij bijzonder slecht geschikt is voor een grote verzameling atomaire notities die willekeurig moeten worden geïndexeerd. Het mist bijna alle eigenschappen die van fysieke kaartenbakken een bruikbare technologie maken voor het werken met een grote verzameling aan elkaar gekoppelde notities. Navigatie door afzonderlijke notitieblokken of PDF documenten is onhandig; navigatie binnen documenten is ronduit verschrikkelijk. (Redactie: sinds deze review zijn er wel trefwoorden toegevoegd)

Wat een remarkable allemaal niet kan

 • Je kunt notities niet taggen update juli 2022: inmiddels kun je trefwoorden toevoegen
 • In de mobiele of desktop app, kun je geen notitie toevoegen
 • Het kan niet syncen met andere apps zoals Evernote. Je kunt wel voor een fix bedrag per maand een connectie maken met je Google Drive of OneDrive account, maar daarmee kun je alleen content vanuit je online drive importeren naar je Remarkable. De aanpassingen die je doet op je Remarkable worden niet automatisch geupdate naar je online drive.
 • Je kunt geen apps installeren
 • Een gekocht of gehuurd ebook lezen, die is beschermt met DRM

Wat je wel kan met een remarkable

 • Notities opslaan in mappen
 • In de desktop app makkelijk mappen aanmaken en notities verslepen
 • Een paar dagen met een opgeladen batterij doen
 • Snel notities handgeschreven notities maken
 • Ongestoord op werken. Doordat er geen apps of andere notificaties op zitten heb je een focus die vergelijkbaar is met een papieren notitieboek
 • Tekenen!
 • Lastige schriften mee oefenen zoals Japans of Chinees
 • Een pdf inladen en aantekeningen maken in de pdf

Waarom een remarkable tablet kopen?

Ik streef ernaar mijn lerend vermogen te vergroten en belangrijk onderdeel daarvan is om goede notities te maken. Het heeft mij meer dan een jaar gekost voordat ik de remarkable tablet heb gekocht. Vooral de hoge prijs heb ik tegenaan zitten hikken en dan ook de kosten voor een sleeve. Daar kan je eigenlijk niet zonder, omdat je echt eentje nodig hebt waar je pen ook meteen in kan.

Uiteindelijk heb ik toch het besluit genomen ereen te kopen omdat ik dan een plek heb om al mijn handgeschreven notities op te slaan zonder dat ik met een computer of telefoonscherm hoef te werken.

Veelgestelde vragen

Kan je de remarkble 2 ook gebruiken als ereader?

ja, maar…. alleen van boeken zonder rechtenbescherming. Dus geen boeken die je bij bol.com of bij de bieb haalt. Je kunt een ebook met het format PDF, JPG, PNG, and EPUB gebruiken

Wat is een alternatief voor de remarkable?

Volgens de website the good ereader is de onyx boox lumi 2 de beste paper tablet op de markt op het moment. De grootste voordelen: Krachtige hardware, 128 GB interne opslagruimte, beste ervaring met notities maken, groot 13,3 inch scherm en Google Android 11 met Google Play, waardoor je alle mogelijke apps kan installeren.

Als je wat geschreven hebt, kan je het daarna op de pc/tablet dan nog bewerken?

je kunt het bij het versturen omzetten naar tekst. Die tekst om dan in je email terecht en vanuit daar kun je het kopieren en bewerken. Je kunt niet in de aantekingen zelf nog bewerken

Kun je templates op de remakble downloaden zodat je die kan bewerken, zoals functioneringsgesprekken en op de pc weer kan opslaan en/of bewerken?

je kan templates opslaan en op de remarkable invullen. Die kun je dan opslaan als pdf . Ik ga er van uit dat de pdf niet meer te bewerken is. 

Als ik het goed begrijp kan ik wel vergaderstukken/WORD/PDF bestanden lezen.

Je kan een pdf of epub lezen, als ze geen digitale bescherming hebben. Voor word en powerpoint is er inmiddels een plugin waarmee je een bestand meteen naar je remarkable kan sturen

Heb jij ook ervaring met het lezen van de krant (in pdf vorm) op een remarkable 2?

Ik heb het geprobeerd met de volkskrant en dat was niet echt een succes. Je moet veel zoomen en daar zijn niet echt makkelijke gebaren op. 

Is het mogelijk dat ik een sjabloon aanmaak van een verslag in word en converteer naar pdf.
En vervolgens in het sjabloon notuleer om daarna het naar nette tekst om te zetten zodat ik direct het verslag kan verzenden? Of wordt het dan erg omslachtig?

Je kunt inderdaad een pdf op je remarkable zetten en die makkelijk invullen. Deze kun je daarna versturen als pdf. Je kunt alleen niet de handgeschreven tekst uit een pdf halen en die omzetten in getypte tekst.
Wat je wel zou kunnen doen is op je remarkable een notitie aanmaken en vullen met handgeschreven kopjes. Dit functioneert dan als jouw sjabloon en je maakt steeds een kopie van dat notitieboek voor een nieuwe vergadering.

Hoe verwijder ik e-mailadressen uit de lijst?

Je kunt geen e-mailadressen uit de lijst met recent verzonden e-mails verwijderen. Er zijn gebruikers die melden dat je dit wel kan doen met de rm2 template software. Het gebruik hiervan is op eigen risico.Recente e-mailadressen

Kan ik pdfs met mijn remarkable notities makkelijk op mijn pc-krijgen?

Met het maandelijkse abonnement kun je via de mobiele en desktop app je pdf met aantekningen makkelijk downloaden. Zonder gaat dit helaas niet. Behalve misschien als je rm2 template software gebruikt. Het gebruik hiervan is op eigen risico.

Is het wat voor op reis?

ik ben reisleidster en maak dagelijks vele notities op allerlei plekken. Nu doe ik dit handgeschreven in schriften. Al jaren op zoek naar deze manier. Echter ook de prijs is voor mij een puntje.
Nog wat vragen over de remarkable:
Mijn notities schrijf ik en daarna kan ik ze omzetten naar getypt schrift. Klopt dit en gaat dit goed?
Kan ik de notities op een USB zetten of versturen om ze te delen?
Is het makkelijk om op te schrijven en fouten weg te halen, woorden onderstrepen, eventueel highlighter.
Ik wil het soms ook kunnen printen, kan ik het versturen?

Antwoord

De belangrijkste functie van de remarkable is dat je op een prettige manier handgeschreven notities kan maken die digitaal opgeslagen worden.

Ja, het is mogelijk om je teksten om te zetten naar getypt schrift, maar om eerlijk te zijn gebruik ik die functie nauwelijks. Mijn aantekeningen zijn vaak te rommelig om goed overgezet te worden. Als ik de remarkable gebruik voor een concepttekst dan ga ik vaak er toch nog in sleutelen bij het overschrijven en kan ik het dus beter typen. Hieronder twee afbeeldingen van hoe mails uit de remarkable tablet eruit zien. De eerste met een pdf van de notitie (in dit geval een tekening). De tweede met hoe de tekst eruit kwam.

Je kan versturen of omzetten naar tekst als je remarkable verbonden is met wifi.

Wat is het verschil tussen de reMarkable 1 en de reMarkable 2?

Volgens het bedrijf zijn dit de belangrijkste voordelen van de reMarkable 2:

 • Tot twee weken levensduur van de batterij. Dat is drie keer zo lang als reMarkable 1.
 • Dunner. Met slechts 0,19 in / 4,7 mm is reMarkable 2 30% dunner dan reMarkable 1.
 • Een vernieuwd CANVAS-display, dat de schrijf latentie reduceert tot 21 ms, twee keer zo snel als reMarkable 1.
 • Een USB-C voor sneller opladen en gegevensoverdracht.
 • Gemaakt van geanodiseerd aluminium
 • De nieuwe pen heeft een ingebouwde gum voor een snellere en soepelere bewerking.
 • De accessoires van reMarkable 2, zoals de Marker, Marker Plus en Book Folio, klikken magnetisch op het apparaat.

Tekenen met de remarkable

Mijn buurman danibal is (live) tekenaar en gebruikt de remarkable voor zijn tekeningen. Hier twee voorbeelden die hij voor mij maakte.

gebruik de slider om te gaan tussen “Voor” (links) en “Na” (rechts)

Welke apps kun je installeren op je reMarkable 2?

Op de reMarkable 1 en 2 kun je geen apps installeren. Er is alleen de functionaliteit die door het bedrijf wordt geleverd. Je kunt wel je notitieboek exporteren en per mail versturen.

Hoe het werkt

Er is geen nederlandstalige handleiding bij de remarkable. Hier leggen we uit hoe een aantal van de basisstappen werken

Een notitie aanmaken

Maak een notitie met je remarkable tablet notebook

Je eerste actie op je remarkable is om… een notitieboek aan te maken. Je doet dit door op het icoon rechtsboven te klikken

Geef een naam aan het notebook op je remarkable paper tablet

In het volgende scherm kun je de titel van de notie opgeven. Doe dit meteen goed, want het is een gedoe om het later weer te veranderen.

Tip! Voeg de datum toe aan het begin van de titel. Bijvoorbeeld: “190924 Community Team” voor het community overleg van September 24, 2019. Je remarkable kan alleen maar alfabetisch op titel en chronologisch op de laatst aangepaste datum zoeken. Een notitie van een overleg van drie weken dat je toevallig gisteren nog hebt aangepast, lijkt dus recenter dan het verslag van het overleg van vorige week. Door de datum in de titel te zetten kun je altijd terugzien wanneer de notitie was begonnen en door de volgorde jaar-maand-dag kun je het ook alfabetisch sorteren.

Schrijven en gummen

Geschreven tekst omzetten naar getypte tekst

Je kunt tekst die je hebt geschreven omzetten naar getypte tekst. Dit kan alleen als je een actieve internetverbinding via wifi hebt en je een maandelijks abonnement op remarkable connect hebt, van zo’n 10 euro per maand.

Notities maken in een ebook of pdf

Je kunt met de remarkable handgeschreven notities maken op een pdf of ebook. Let wel dat kan alleen met een ebook zonder DRM rechtenbescherming.

Dit is hoe het email bericht eruit ziet

De Prullenbak gebruiken

Gelanceerd op 24 juni 2020. Je kunt nu verwijderde bestanden nog terughalen doordat ze eerst in een prullenbak gaan en dan pas definitief worden verwijderd. Hieronder een korte video hoe dat werkt.

Een document uit Word naar je remarkable sturen

De remarkable plug-in voor Word
Vanuit word een bestand versturen

Er is nu een plugin voor Microsoft Word en Powerpoint waarmee je het document rechtstreeks naar je tablet kan sturen.

Daarvoor ga je in Word of Powerpoint naar invoegen (of insert) en dan kies je voor Office-invoegtoepassingen (add-ons) en daar zoek je voor remarkable. Daarna log je in op je account en kun je met twee klikken op de knop een bestand naar je digitaal notitieblok versturen.

 • Een wiki over de remarkable tablet met allerlei interessante informatie
 • De winkel van de remarkable