In de leer bij Phoenix Opleidingen

In de afgelopen 10 jaar heb ik verschillende workshops en een driejarige opleiding gevolgd bij Phoenix Opleidingen in Utrecht

Wat je leert

In de driejarige van Phoenix staan drie methodes centraal: Transactionele analyse, Neurolinguistisch Programmeren en Systemisch werk

Hoe je leert

In het leren neem je steeds je eigen ervaring als uitgangspunt.

Een paar principes die gehanteerd worden

 1. Ontmoeting als basis:
  • De opleiding van Phoenix Opleidingen in Utrecht is geënt op de visie dat ontmoeting de basis vormt van elk leerproces. In contact met de ander kom je jezelf tegen en ervaar je de betekenis van theoretische concepten aan den lijve. Je leert jezelf te gebruiken als instrument in de ontmoeting.
 2. Integrale benadering:
  • De opleiding hanteert een integrale benadering die gericht is op het bevorderen van de ontwikkeling van de mens in al zijn aspecten: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en sociaal.
 3. Lichaamsgerichte psychologie:
  • Er wordt veel aandacht besteed aan lichaamsgerichte psychologie. Dit is een stroming binnen de psychologie die ervan uitgaat dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Door te werken met het lichaam, kun je je bewustzijn en je emotionele blokkades vergroten.
 4. Dialogisch leren:
  • Dialogisch leren is een leervorm waarbij dialoog centraal staat. Door met elkaar in gesprek te gaan, kun je je eigen perspectief bevragen en nieuwe inzichten verwerven.
 5. Ervaringsgericht leren:
  • De opleiding is sterk ervaringsgericht. Door te oefenen met de verschillende theorieën en technieken, kun je ze integreren in je eigen leven en werk.

De groep

Je leert in groep van 20 mensen, meestal gelijk verdeeld tussen mensen die zich als man identificeren en zij die zich als vrouw identificeren. De begeleiding wordt gedaan door een koppel begeleiders. Een man en een vrouw. In het systeem staan zij ook symbool voor je ouders en je mede cursisten voor je broers en zussen.

Wat je leert

De Theorie en kaders

 • Iets dat zeker is: Elke dag heeft flappen. Er wordt altijd iets uitgelegd aan theoretische kaders.

Systemisch werken:

 • Systemisch werken is een andere belangrijke pijler van de opleiding. Hierbij wordt gekeken naar de invloed van het familiesysteem op de ontwikkeling van de mens. Door je te bevrijden van onbewuste patronen en loyaliteiten binnen het familiesysteem, kun je vrijer en autonomer leven.

Transpersoonlijke psychologie:

 • De transpersoonlijke psychologie gaat voorbij aan de grenzen van het ego en richt zich op de spirituele dimensie van de mens. Door te werken met transpersoonlijke concepten, kun je je verbinden met je diepere innerlijk en je levensdoel helderder krijgen.

Fenomenologie:

 • Fenomenologie is een filosofische stroming die zich richt op de directe ervaring van de werkelijkheid. Door te leren waarnemen zonder oordeel, kun je je bewustzijn verruimen en meer in contact komen met je intuïtie.

Hermeneutiek:

 • Hermeneutiek is de kunst van het interpreteren van teksten en symbolen. Door te leren interpreteren, kun je de betekenis van je eigen ervaringen en die van anderen beter begrijpen.

De ervaring

 • Het belang van verwerking: Je bent je ervan bewust geworden dat het belangrijk is om je verdriet en schuldgevoelens te verwerken. Je beschrijft hoe je recentelijk met je verleden bent geconfronteerd, en hoe je stappen hebt gezet om je verlies te integreren.
 • De kracht van herinneringen: Je bent je ervan bewust geworden dat herinneringen een krachtige bron van troost en kracht kunnen zijn. Je beschrijft hoe je de foto van je zus in je woonkamer hebt geplaatst, en hoe dit je helpt om haar te gedenken.

Lesdagen met Wibe Veenbaas

Een van de hoogtepunten waren de lesdagen met de oprichter Wibe Veenbaas. Het waren vooral heel ontspannen dagen, maar met een mooie diepgang. In een van de oefeningen die we deden, keken we onze voorouders aan. Een simpele oefening, maar heel intens. Opeens ervaar je dat je onderdeel bent van een lange geschiedenis. De alledaagse beslommeringen worden opeens in een perspectief van eeuwen gezet.

Voordat ik begon

Rob Marrevee had mij al verteld over zijn wijze lessen van Wibe Veenbaas:

Wibe zei dat iedereen bang is maar dat bijna niemand het durft te laten zien. En dat is eigenlijk de echte angsthaas. Vind je niet?

Een pittige lijst met boeken

Wat ik heb gevolgd bij Phoenix opleidingen

7 september 2020 3-jarige opleiding 1e jaar ma-di PH 168 Manon Miessen en Jaron Reisman

16 november 2019: Kennismaken met de 3-jarige opleiding met Manon Miessen en Stefan Woudenberg

21 mei 2014 Phoenix Opleidingen voor mannen met Peter Asscheman en William Wilson

19 december 2013: De volgende stap met Alexandra Thompson

Mijn terugblik

3 jaar lang was er een ruimte waarin ik werd uitgenodigd om tevoorschijn te komen.
Zie je nu de leegte? Voel je de liefde?

Heel dankbaar dat ik de driejarige van Phoenix opleidingen heb afgerond.

Voor in de wereld: twee diplomas rijker.
Voor in het hart: een wereld gewonnen en 24 mensen ingesloten.