Phoenix opleidingen: Wat ik leerde bij een workshop

Om mijn lerend vermogen te vergroten vol ik regelmatig workshops en trainingen. Vandaag was ik bij een workshop van Phoenix opleidingen. We werden getraind in een mix van Transactionele Analyse, Neo Linguistisch Programmeren en Systemisch Werken.

In dit laatste herkende ik het systeemdenken van Peter Senge en het holistische perspectief van de antropoloog.

Wat ik ontdekte was dat ik eigenlijk van jongs af aan een onrust in me meedraag. Doordat ik die onrust probeerde te vermijden, liep ik vaak bij mezelf weg.

Het beste wat ik nu kan doen is rust kweken in mijzelf. Dan heb ik ook niets om weg van te lopen.

Wendbaarheid

Tijdens de lunch vertelde iemand over haar werk in risicomanagement binnen de bankenwereld. Zij zag als de belangrijkste vaardigheid in haar werk de wendbaarheid. Er is een natuurlijke neiging bij risicomanagement om zoveel mogelijk risico te vermijden, maar dan zet je alles op slot en slaat de innovatie plat. Met wendbaarheid kun je als risicomanager kansen bieden aan innovatieve krachten en tegelijk het risico zoveel mogelijk beperken.

De kadowinkel

Tot nu toe zag ik Phoenix opleidingen als een kadowinkel. Ik vroeg me af hoe lang het zou duren voor ik uitgekeken zou raken. Vandaag realiseerde ik me dat Phoenix een duurzame supermarkt is. Steeds kan ik terugkomen en weer iets meenemen dat mij voed.

Er zijn geen zelfscankassa’s trouwens. Het leven is verbinding.

Plezier in observeren

Vandaag durfde ik uit te komen voor mijn plezier in observeren. Ontmoette ik een mede-bubbel-verbinder en voelde ik hoe fijn het is om te kunnen leunen en te kunnen steunen.

Het mooie van verbinding is dat de aanwezigheid van anderen je aanzet tot uitspraken die jezelf verrassen. Zo hoorde ik mezelf vandaag zeggen, dat ik op zoek ben naar duurzame oplossingen uit gemakzucht. Bij een duurzame oplossing hoef je maar een keer wat te doen en ben je er daarna van af.

Voor meer informatie zie de website van Phoenix opleidingen