Perplexity: Gebruiksvriendelijke AI met nadruk op samenwerken, betrouwbare bronvermelding en brede bestandsondersteuning, maar in de gratis versie gebaseerd op ChatGPT 3.5 met minder goede kwaliteit van antwoorden dan bijvoorbeeld Google Gemini.
Artikel: Eerste versie: 25 februari 2024. Laatste update 24 maart 2024
Wat is Perplexity.ai?
Perplexity.ai is een nieuwe AI technologie die zich positioneert als een “antwoorden machine“. Dit betekent dat het niet alleen links naar websites toont, maar ook zelfstandig probeert vragen te beantwoorden op basis van informatie uit het hele web. Dit doet het door gebruik te maken van de kunstmatige intelligentie (AI) van ChatGPT.
In mijn gebruik tot nu toe ben ik wel erg enthousiast over de functionaliteiten. Het voelt alsof ik een eigen onderzoeksassistent heb. Je kan er meer mee dan met andere tools, maar in vergelijking met Google Gemini zijn de antwoorden van de gratis variant wel van een lagere kwaliteit. Er is een betaalde variant van perplexity die betere 4.0 versie van ChatGPT gebruikt.
Hier zijn enkele belangrijke kenmerken:
- Antwoordgerichte zoekresultaten: Wat we inmiddels kennen van andere AI apps: Zoek je naar informatie, dan probeert Perplexity.ai niet alleen relevante links te tonen, maar ook zelf het antwoord te formuleren in begrijpelijke taal.
- Gestructureerde informatiepresentatie: De antwoorden worden op een overzichtelijke manier gepresenteerd, vaak met kopjes, lijsten en afbeeldingen.
- Organiseren in collecties: Je kunt je vragen en de antwoorden bundelen in collecties en die collecties ook een standaard instructie meegeven.
- Bronverwijzingen: Perplexity.ai citeert de bronnen die het gebruikt om zijn antwoorden te genereren, zodat je de informatie kunt verifiëren en verder kunt onderzoeken. Je kan ook binnen specifieke bronnen zoeken, zoals academische papers, YouTube-video’s of Reddit-posts.
- Copilot-functie: Met deze functie kun je de AI in een vraag-en-antwoordstijl begeleiden om dieper in onderwerpen te duiken.
Prijs
- Gratis en Pro versie: Er is een gratis versie met basisfuncties, en een Pro-versie met de betere 4.0 versie van ChatGPT en meer mogelijkheden zoals onbeperkt uploaden van bestanden en API-credits. De pro versie is USD 20 per maand.
Collecties
Zoals gezegd: Je kunt je vragen en de antwoorden bundelen in collecties en die collecties ook een standaard instructie meegeven. Bijvoorbeeld bij een Collectie vakantie zomer 2024 kun je de instructie geven: “We zijn onze vakantie voor 2024 aan het plannen. We zijn met drie personen. Jij bent ons reisbureau.” Alle vragen die je binnen die collecties stelt krijgen deze basis instructie mee. Je kan ook bijvoorbeeld een collectie webteksten maken en daar algemene instructies in zetten voor jouw webteksten. “Schrijf toegankelijk. Gebruik tussenkopjes. etc.”
De copilot
“Copilot,” is een functie die je helpt bij het verfijnen van zoekopdrachten door verduidelijkende vragen te stellen. Als een vraag niet duidelijk is dan vraagt hij naar verduidelijking. Als ik bijvoorbeeld vraag “Wat is de kleur van het wapen van de stad waar ik woon?” en ik zet de copiloot aan dan vraagt hij “Wat is de naam van de stad waar je woont.”. Dit is uiteraard een simpel voorbeeld, maar het is af en toe een echt handige functie. Het voorkomt dat je een antwoord krijgt op een vraag die je helemaal niet zo had bedoeld. In de gratis versie is het gebruik van de copilot beperkt tot een paar keer per uur.
Betrouwbaarheid
Wat is de gemiddelde betrouwbaarheid van Perplexity? Het fijne is dat het heel goed met bronnen om kan gaan. Het laat je met verwijzingen zien uit welke bron het komt en je kan zelfs selecteren welke type bronnen je bij het beantwoorden van een vraag wil gebruiken. Het voelt dus niet als een black box waar een resultaat uit komt, maar iets wat in elk geval traceerbaar is. Maar in deze fase heeft AI altijd nog een foutmarge. En ook perplexity is zeker niet foutloos. Een keer gaf het per abuis een link naar een webshop als bron voor een vraag over antropologie. In het Nederlands zijn bronnen vaak onderzoeken van studenten, die op websites van de universiteit worden gevonden. In het Engels heeft het toegang tot betere bronnen.
Maar waar ik benieuwd naar is om te kijken naar een algemene indruk van de betrouwbaarheid. Wat zou dat voor perplexity zijn? Mijn onderbuikgevoel was 70%. Volgens Perplexity zelf is het 95%, ChatGPT 3.5 had er nog geen antwoord op en volgens Google Gemini is het tussen de 70-80%. Laat ik uitgaan van het laagste en het dus op 70% houden.
New York Times
Ik kwam Perplexity op het spoor door een artikel in de New York Times (beschikbaar na registratie). Kevin Roose deelt zijn ervaring na wekenlang Perplexity te hebben gebruikt en concludeert dat hoewel het niet perfect is, het zeer effectief is. In tegenstelling tot Google, geeft Perplexity geen lijst met links als antwoord, maar gebruikt het AI om een samenvatting te schrijven van de gevonden informatie, inclusief bronvermeldingen.
Hundreds of searches later, I can report that even though Perplexity isn’t perfect, it’s very good. And while I’m not ready to break up with Google entirely, I’m now more convinced that A.I.-powered search engines like Perplexity could loosen Google’s grip on the search market, or at least force it to play catch-up.
Voorlopige conclusie
De afgelopen twee weken heb ik Perplexity geprobeerd. Zoals ik zei, ben ik wel enthousiast en is het fijn om perplexity te gebruiken als een assistent in het schrijven en onderzoeken. Voor een aantal taken is het mijn favoriet, boven CHatGPT3.5 en Google Gemini. Vooral als het te maken heeft met het raadplegen van bronnen of live websites. Voor de meeste taken en meer creatieve zaken is Gemini mijn favoriet. Daardoor daar de gratis versie ook de laatste versie is. ChatGPT zelf, raak ik sinds Perplexity bijna niet meer aan. Als je het leuk vindt om te experimenteren met AI is het zeker een aanrader!