Boek Schrijven
Waarom ik eigenlijk een boek ging schrijven…
Op 3 mei 2018 begon ik met het schrijven van een boek. Eigenlijk was ik heel erg anders naar op zoek. Eigenlijk was dat schrijven van een boek een manier om mezelf opnieuw uit te vinden. Ik ben Guido en dit is Donderdag 3 uur en hier hou ik je op de hoogte van… hoe … Lees meer
Hoe begin je met jezelf opnieuw uitvinden
Hoe begin je nou met jezelf opnieuw uitvinden? Ik ben Guido dit is donderdag 3 uur en hier hou ik je op de hoogte van mijn project om mezelf opnieuw uit te vinden. 😀
Vanochtend had ik een gesprek met Sander van Eersel en hij is
lego serious play consultant en workshopleider en het is wel een van de gaafste beroepen die ik kan bedenken. Toen ik tegen onze dochter en ons buurjongetje vertelde dat er iemand was die gewoon van met lego spelen zijn beroep had gemaakt toen toen ontplofte er iets in die hersenen
Wauw dat dat kan!
en waar ik het met Sander over had is hoe belangrijk het is om ook in je creatieve processen goed voor jezelf te zorgen en dat is denk ik precies waar je het zaadje kan leggen om jezelf opnieuw uit te vinden en dat is door tijd voor jezelf te creëren. Dat kan door heel klein te beginnen.
Zie ook: Workshop Eureka! Vind jezelf opnieuw uit
Bijvoorbeeld door ‘s ochtends vroeg voor dat je opstaat even drie keer diep adem te halen of door is een blokje om te fietsen maar door op op kleine momenten even echt tijd voor jezelf te creëren waarin je niks moet en gewoon even wat kan toelaten. Dus niet dat je op een meditatiekussen gaat zitten en oké ik moet nu mediteren.
Maar gewoon dat je het allemaal even los kan laten en echt even tijd voor jezelf neemt
Voor mij is dat een hele mooie stap.
Ik hou je op de hoogte hoe het verder gaat tot de volgende keer Donderdag 3 uur.
Volg me voor tips over hoe je begint met jezelf opnieuw uitvinden!
Het eerste boek dat ik heb zien schrijven!
In Mongolië ontmoette ik Tjalling Halbertsma, een geboren avonturier. In 2003 verscheen van zijn hand Steppenland. Het eerste boek dat ik heb zien schrijven. Wat ik van hem leerde was hoe je op zoek gaat naar het goede verhaal.
Een gebeurtenis die we samen hadden meegemaakt veranderde door zijn manier van vertellen in een goed verhaal.
Wat ik van hem leerde was framing. Zoals een fotograaf een bepaalde hoek kiest om een foto te maken, doe je dat als verhalenverteller en boeken schrijver ook. Jij kiest een perspectief en past het verhaal daarin om het zo betekenis te geven.
Zie ook: Eigen schrijf ik het boek in één keer! waarin Tjalling uitlegt hoe hij het boek schrijft.
De schrijfgewooonte
Het is #nanowrimo (inter)Nationale Roman Schrijf Maand. Een mooi haakje om voor mij weer in de pen te klimmen. Het leuke is dat je daarbij een tool krijgt waarbij je het aantal woorden wat wil bereiken kan plannen en daarna ook bijhouden. Ik smokkel een beetje, want de meeste woorden in dit overzicht had ik … Lees meer
Tjalling zegt: Eigenlijk schrijf ik het boek in één keer
Eigenlijk schrijf ik het boek in één keer!
Hoi ik ben Guido en dit is Donderdag Drie Uur. Hier hou ik je op de hoogte van mijn plan om binnen een jaar om binnen een jaar een boek te schrijven en vandaag ben ik reis geweest naar Groningen. Daar woont Tjalling Halbertsma, auteur van verschillende boeken. Onder andere over de Yeti en over lotuskruizen en over Mongolië. Waar hij een reisverhalenbundel over heeft geschreven. En ik vroeg hem naar zijn proces van het schrijven.
Op reis
Nou als ik terugkijk de meeste boeken die ik heb geschreven die volgen een reis. Of dat nou een reis is in de tijd of meer een historisch verhaal. Of een fysieke reis van Azië naar Europa of binnen Azië. Dus dat maakt al meteen dat je een verhaallijn hebt. En die verhaallijn begint bij het begin. Dus dat is misschien ook hoe ik, als ik praktisch ge schrijven, begin. Gewoon maar, bij het begin van het boek. De eerste zin vind ik wel heel belangrijk en de laatste zin ook wel heel belangrijk, dus dat komt wel weer later. Maar ik begin meestal gewoon maar te schrijven met het idee van waar dat hoofdstuk over gaat.
Duizend woorden
En dan probeer ik een beetje volume te genereren in woorden. Dus ik probeer zo’n beetje duizend goede woorden per dag te schrijven. En dan begin ik’s morgens met schrijven. Dan ben ik fris en scherp, denk ik zelf. En dan ‘s middags dan kijk ik nog eens naar wat ik de dag daarvoor heb geschreven. Zo schrijf ik het boek eigenlijk letterlijk chronologisch vanaf het begin tot het eind. En aan het eind ga ik natuurlijk nog eens kijken wat er in de inleiding staat, wat die eerste zin dan is, maar eigenlijk schrijf ik het boek in één keer. Zeg maar. Om het simpelweg te zeggen. Dat kan natuurlijk over een aantal maanden zijn, maar wel zoals je verhaal vertelt en leest. Zo komt het eigenlijk bij mij d’r uit.
In de war
En nou ben ik een beetje in de war. Ik ben een beetje in de war. En waar ik nou in de war van ben is dat hij zijn boek eigenlijk vooral in één ruk heeft geschreven. Ik had het idee om een beetje een plukje hier te doen en een plukje daar. En dan weer iemand spreken en dan weer een plukje daar en dan weer iemand te spreken en dan een plukje daar. Wat hij eigenlijk heeft gedaan is boem bats het vooral in één keer geschreven. En waar ik nou van in de war ben is of ik dat ook deels moet doen in zoverre dat ik misschien wat meer tijd aan het onderzoek ga besteden en dan pas aan het schrijven. Iris zei ook al doe eerst goed onderzoek en ga dan schrijven.
Ja dus misschien toch. Nu niet heel veel druk op het schrijven, maar eens wat meer onderzoek gaan doen. En dan eens verder kijken.
Wat is er nou echt belangrijk in een boek?
Wat is nou eigenlijk echt belangrijk in een boek? Ik ben Guido en ik ga een boek schrijven. Elke week hou ik jou op de hoogte van waar ik mee bezig benen zo neem ik je mee in alle stappen die ik doormaak.
Vandaag zit ik op het dakterras van het Ramada hotel in Amsterdam en had ik een vraag voor jou. Wat ik me afvroeg is: Wat vind jij nou belangrijk in een boek?
Wat ik zelf belangrijk vind in een boek is dat er duidelijke visuele kenmerken in zitten. Ik ben niet iemand die altijd een boek voor begint en dan aan het einde eindigt. Ik vind het leuk om een beetje door een boek heen te bladeren. Om alvast een beetje gevoel te krijgen bij wat er speelt. Misschien al wat hoofdstukken te bekijken waarvan ik denk he dat is interessant. En misschien dat ik daarna nog wel ook linear door heen ga, maar ik vind het vooral leuk om een beetje te navigeren door een boek en er verschillende dingen uit te pakken. Dus ik vind het belangrijk dat een boek dat makkelijk maakt, dus dat er duidelijk is wat er waar staat. Dat er misschien per hoofdstuk een samenvatting in staat. Dat vind ik belangrijk in een boek.
Maar ik ben ook heel benieuwd wat jij belangrijk vind in een boek. Dat kan gaan over de inhoud. Dat kan gaan over hoe het er uit zie. Het kan ook zijn dat het gaat over wat het met je doet. Maar ik ben heel benieuwd, wat is voor jou belangrijk in een boek?
Ik hoor het graag en zie je volgende keer!
Hoe kun je balans in je leven vinden?
Hoe hou jij een beetje balans in je leven? Dit is Donderdag Drie Uur. Ik ben Guido en een jaar lang hou ik je op de hoogte van mijn plan om een boek te schrijven.
Goede en slechte dagen
Ik heb in het begin je beloofd zowel de goede dagen als de slechte dagen te laten zien en vandaag is wel een dag van bezinning. De afgelopen dagen ben ik ziek geweest en dat is toch wel vaak een indicatie dat er iets mis is in de balans in mijn leven. En dat gevoel heb ik nu ook wel. Dat ik toch wel te veel bagage meedraag. Ik heb wel het gevoel dat het nu een moment is om wat bagage van me af te laten glijden.
Apps
Ik heb heel wat apps van mijn telefoon weggehaald om te zorgen dat ik daar wat minder afleiding van heb. Ook wil ik mijn dag misschien wat anders gaan beginnen. Dat ik ook zorg dat ik bij het begin van de dag mijn telefoon niet zoveel gebruik en misschien wel begin met wat schrijven in een dagboek. Dat ik een fijn en rustig begin van de dag heb.
Zie ook de tip van Janneke: Neem je rust
Opgenomen
Wat betreft Donderdag Drie Uur heb ik besloten om voorlopig niet om 15 uur live een video te doen, maar steeds zoals nu een opgenomen video die dan om 15 uur wordt gepubliceerd. Ik heb het idee dat dat me ook een stuk rust brengt. Vooral ook omdat ik de afgelopen tijd steeds bij live videos tegen wat technische obstakels aanliep en eigenlijk niet zo tevreden was met het resultaat, wat dan ook voor stress zorgde. En ook het gevoel dat ik niet trots was op wat ik had gemaakt.
Ja dus dat is dat. Ik heb maandag ook de gezamenlijke schrijfavond met Jeanine gemist doordat ik ziek was. Dat zou eigenlijk de eerste keer zijn. Dus daar baal ik ook wel een beetje van. Hopelijk komende week een nieuwe kans daarvoor.
Dat zijn allemaal een beetje mijn plannen om mijn leven wat meer in balans te brengen, maar misschien heb jij ook nog wel een goede tip of juist een vraag over balans in je leven brengen. Dan hoor ik graag van je!
Meer over balans in je leven
- Ben je wel toe aan een nieuw perspectief. Ignaas Devisch vind dat een goed leven niet in balans is. Integendeel.
- Bureau Schouten en Nelissen heeft zelfs een training Vind de balans in je leven