De loyaliteit van Max Verstappen overwint nu nog alles

Dit weekend kwam een einde aan de zegereeks van Max Verstappen. Met falende remmen en een rokende bolide. Het zou een symbool kunnen zijn voor de ongeremde uitspraken van zijn vader Jos en de rookwolken van gedoe in de Red Bull stal. Daarin is het tot nu toe de loyaliteit van Max Verstappen die heeft gezorgd voor de ongekende reeks aan overwinningen. Hoe zal dat nu verder gaan?

De loyaliteit van Max Verstappen aan het racen is diepgeworteld in zijn familiegeschiedenis. Zowel zijn vader Jos als zijn moeder Sophie Kumpen waren succesvolle racers. Van jongs af aan erfde Max hun passie voor racen en al op jonge leeftijd toonde hij een uitzonderlijk talent. In tegenstelling tot andere coureurs van zijn generatie, koos Verstappen ervoor om zijn eigen weg te volgen, los van de traditionele paden van autosportacademies. Deze onafhankelijkheidsdrang, gecombineerd met de loyale band met zijn familie, vormt de basis van zijn unieke weg naar succes.

Loyaliteit in de opvoeding

Ivan Boszormenyi-Nagy, de grondlegger van de contextuele therapie, beschrijft loyaliteit als de onbewuste band die mensen hebben met hun familie en de gemeenschappen waarbinnen ze opgroeien. Deze loyaliteit is niet gebaseerd op keuze, maar op het feit dat we van onze ouders afstammen en/of kinderen hebben.

Je bent als kind in de eerste plaats loyaal aan degene die je opvoeden. En het fijnste is om loyaal te zijn aan dat wat jouw ouders beide hebben. Je hebt hier vast zelf voorbeelden van uit je leven. Mijn ouders hebben zich allebei geprobeerd los te maken van wat zij als een beklemmende burgerlijkheid beschouwden. Dat is iets wat ik daardoor ook duidelijk heb meegekregen: Ga niet mee in de massa.

Max is opgegroeid in een omgeving waarin hij met het racen loyaal kon zijn aan beide ouders. Zijn vader Jos is uiteraard zelf Formule 1 coureur geweest en zijn moeder was een fervent karter. Zijn ontwikkeling bracht hem van zijn veiligere moedersport naar zijn volwassenere vadersport. Als jonge jongen begon Max met karten en groeide door naar de Formule 1. 

De essentie van jouw loyaliteit

Je zou kunnen zeggen dat je altijd loyaal bent aan iets. Ben je loyaal aan je eigen gevoel of ben je loyaal aan de ander? Loyaal aan je ouders of aan je partner? De vraag is dus niet of je loyaal bent, maar waaraan je loyaal bent. Waarbij de essentiële vaardigheid is om de belangrijkste loyaliteiten in je leven te balanceren. Hoe kun je loyaal zijn èn aan jezelf, èn aan je ouders, èn aan de andere belangrijke mensen in je leven?

Daarin kan loyaliteit best complex worden. Je kunt bijvoorbeeld loyaal aan je ouders zijn, door kritisch naar hen te zijn. Bijvoorbeeld doordat je ouders altijd kritisch naar hun ouders waren of omdat je ouders je altijd hebben geleerd een kritische houding aan te nemen.

Een nieuwe loyaliteit voor Max

Terug naar het succes van Max Verstappen. Bij de Formule 1 wordt hij weer gedragen door mensen die een grote loyaliteit naar hem laten zien. Allereerst Helmut Marko.

Verstappen heeft in zijn carrière met twee belangrijke mentoren gewerkt die hem hebben gevormd tot de coureur die hij nu is. De eerste is uiteraard zijn vader Jos Verstappen, die hem de kneepjes van het vak leerde en hem altijd heeft gesteund. De tweede is Helmut Marko, de adviseur van Red Bull Racing. Marko heeft met zijn strenge aanpak een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Verstappens talent.

Marko is een voormalig Oostenrijks coureur die in de jaren 70 actief was in de Formule 1. Na zijn carrière als coureur stapte hij over naar de managementkant van de autosport. In 1999 werd hij adviseur van Red Bull Racing, waar hij verantwoordelijk is voor de opleiding van jonge coureurs.

De volgende loyaliteit is naar Christian Horner: de teambaas van Red Bull Racing. Hij was degene die Max met open armen bij het team heeft ontvangen. Hij heeft hem met raad en daad bijgestaan. Bijvoorbeeld in 2016 bij de crash met Romain Grosjean en bij de media-aandacht na zijn controversiële overwinning in de Grand Prix van Oostenrijk in 2019.

De breuklijn: Marko versus Horner

In de afgelopen maanden broeit er iets in de Red Bull renstal van Max Verstappen. Het lijkt erop dat hier een verschil van inzicht tussen adviseur Helmut Marko en teambaas Christian Horner aan ten grondslag ligt.

De recente spanningen tussen Marko en Horner creëren een nieuw dilemma voor Verstappen. De verdediging van zijn vader, die kritiek uitte op Horner, bracht de loyaliteitsconflicten binnen Red Bull aan de oppervlakte. Verstappen wil geen kant kiezen, beseffende dat beide mannen cruciaal zijn voor zijn succes. Het is als een keuze tussen je beide ouders, iets dat je nooit wilt hoeven doen.

Volgens geruchten wilde Christian Horner van Marko af. Dit zou te maken kunnen hebben met de verschillende stijlen van leidinggeven van de twee mannen. Marko staat bekend om zijn directe en strenge aanpak, terwijl Horner meer een people manager is.

De reactie van Verstappen op deze geruchten toont de loyale band die hij voelt voor Marko. Hij benadrukt het respect en de loyaliteit die hij voor Marko heeft, en hij maakt duidelijk dat hij Marko niet zal laten vallen. Ook blijft hij loyaal naar Red Bull en zegt dat hij zijn contract tot 2028 uit zal dienen.

Nog een loyaliteit die hierin speelt, is die van de grootaandeelhouder van Red Bull. De Thaise zakenman Chalerm Yoovidhya heeft 51% van de aandelen in handen van het moederbedrijf Red Bull Gmbh. Hij heeft volgens de BBC de andere aandeelhouders tegengehouden toen zij Horner uit het team wilde zetten.

Loyaliteit tegenover transparantie

Een andere kracht die speelt, is de grotere roep om transparantie binnen de formule 1. Zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton brak recent een lans voor meer transparantie in de autosport. De stilte waarin Max Verstappen gevangen zit in de loyaliteit tussen Horner en Marko is een voorbeeld van hoe loyaliteit transparantie tegenwerkt. Als transparantie belangrijker was geweest, had hij verteld over hoe het nu echt zit. Maar dat is, begrijpelijk, niet waar Max voor kiest.

Een onmogelijke keuze en de gevolgen

De loyaliteit van Max Verstappen is een kernwaarde die hem ver heeft gebracht. De vraag is of het genoeg is om de renstal van Red Bull bij elkaar te houden.

Het loyaliteitsconflict binnen Red Bull kan negatieve gevolgen hebben op de prestaties van Verstappen. In de eerste race van het seizoen hield het succes nog stand. Maar kan het zijn dat zijn uitval in de tweede race toch een uitvloeisel was van te hoge spanningen? Of juist de vraag: Hoe gaan ze om met dit verlies nu de spanningen zo hoog opgelopen zijn? Het lijkt erop dat Max vasthoudt aan zijn loyaliteit voor zowel Marko als Horner. En tegelijk is hij heel helder bij wie er de grootste loyaliteit ligt. Dat is bij zijn vader en daarna bij Marko. Daar zal Horner het mee moeten doen.

Geert Baven – klasgenoot bij Phoenix Opleidingen en Max Verstappen volger – ziet het somber in. “Dit kan niet stand houden. Binnen drie maanden klapt dit uit elkaar.” Over twee weken trekt de formule 1 karavaan naar mijn tweede thuisland Japan. Daar zullen we zien of de overgrote loyaliteit verder gaat imploderen of dat het blijft helpen in het succes van Max Verstappen.

Afbeeldingen: Max Verstappen Portret & Max Verstappen in de RB19