Lerend vermogen vergroten. Dit is hoe ik het doe.

De belangrijkste vraag voor elke ondernemer is: hoe organiseer ik mijn lerend vermogen. Het punt dat Peter Senge in zijn boek De vijfde discipline maakt is:

het enige duurzame concurrentievoordeel is beter leren dan de anderen

Simpel gezegd: organiseer je lerend vermogen en dan komt alles goed.

Mijn naam is Guido Verboom en in 2019 begon ik als zelfstandig ondernemer. Ik stapte meteen met twee voeten in een grote valkuil: Heel veel proberen te leren. En de belangrijkste les is dan ook het doseren van wat je leert.

Hoe kun je het beste lerend vermogen optimaliseren?

 1. Zorg dat je in een ontvangende houding hebt
 2. Creëer op basis van je inzichten constructieve patronen in je gedrag en gedachtes.
 3. Zorg voor voor voldoende feedback loops
 4. Formuleer onderzoeksvragen waar je mee aan de slag wil
 5. Werk volgbaar door notities te maken en te publiceren
 6. Maak het leuk. Verplicht 😉
 7. Meet je resultaten als input voor je leerproces
 8. Durf te dwalen
 9. Daag jezelf uit

Ontvangende houding

Mijn eerste valkuil was dat ik veel te veel probeerde te gaan pompen. Ik verwarde optimaal leren met veel leren. Na een tijd kwam ik er achter dat hoe meer rust ik had hoe beter ik leerde. Het kwam neer op gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Het nemen van voldoende rust was voor mij een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren. Door rust:

 • Kan ik me beter concentreren en werk ik effectiever
 • Zie ik mezelf helderder en kan betere conclusies trekken
 • Voel ik me goed en heb ik meer plezier in het leren

Weten wat je wil leren

Allereerst. Ook als je niet weet wat je wil leren: Ga leren. Je komt vanzelf wel iets tegen dat interessant is en vanuit daar komen vast ook nieuwe vragen. Sterker nog het is goed om altijd ook exploratief te blijven leren

Leren is als een spier die je met training ook kan versterken. Het helpt sowieso om met je lerend vermogen aan de slag te gaan. Je hoeft daarvoor geen plan te hebben, een onderwerp of een richting. Volg je nieuwsgierigheid, zoals Elizabeth Gilbert dat verwoordt in Big Magic.

Dat is ook hoe ik ben begonnen gewoon kijken wat ik leuk vind om te weten. Op een gegeven moment kwamen daar een aantal thema’s uit naar voren:

Buiten deze thema’s besef ik me nu dat er ook een aantal vaardigheden zijn die ik wil leren.

 • Leren leren
  • Deze is misschien evident, maar het hielp me toch om het expliciet te maken. Als ik mijn lerend vermogen wil vergroten dan ben ik aan het leren hoe . ik beter kan leren.
 • Leren produceren
  • Mijn neiging is om te denken en te begrijpen. Wat ik graag zou willen is meer produceren. (Vandaar dat ik deze gedachtes ook meteen hier omzet in tekst.) Het credo wat ik daarvoor had bedacht is Achievement is great way to learn.

Leren van relaties

Er zijn drie type relaties om mee te leren

 • Eén op één: met een buddy, mentor of een coach kun je echt de diepte in gaan
 • In een besloten groep: dat kan een intervisie groep zijn, maar ook simpelweg bij een teamoverleg of een “community of practise”.
 • Openbaar door publiek te delen waar je mee bezig bent krijg je soms hele waardevolle feedback
 • Jezelf, zoals Ben Tiggelaar het noemt: de moeilijkste persoon om te managen.

Leren met jezelf

Je kunt in een hutje op de hei gaan zitten en naar je navel staren. Dat is soms best een goed idee. Voor al die andere momenten heb je ook een aantal tools en testen waarmee meer over jezelf kunt leren.

 • Clifton Strenghtfinder. In 2016 had ik de test een keer ingevuld en aangenaam verrast met de inzichten die het mij gaf. De test kost iets meer dan 20 euro. In 2019 heb ik van Sanne Heil meer geleerd over haar ervaring bij Presenter. Zij heeft me een kaartenset geleend waarbij je de hoofdpunten van je sterkte op een overzicht hebt.
  1. Empathie
  2. Ideeënvorming
  3. Aanpassingsvermogen
  4. Verbondenheid
  5. Strategisch
 • DISC
 • Neris persoonlijkheidstest -ik ben een ENFP persoonlijkheid. Extraverted iNtuitive Feeling Perceiving
 • En wat ik volgens hen nodig heb is:
  • duidelijkheid over wat ik wil
  • inzicht over hoe ik er wil komen
  • verantwoording (accountability) om op het juiste pad te blijven
De kaartsenset van de clifford strenghtfinder

Leergroepen

Naast leren integreren in mijn dagelijkse persoonlijke en professionele leven, volg ik ook nog trainingen, symposia en workshops. Bijvoorbeeld:

Niet alleen

Het belangrijkste gevaar als zelfstandige is dat je in je eigen soep gaar gaat koken. Je bedenkt allemaal dingen en gaat die uitvoeren. Natuurlijk lukken die niet, maar dat ligt altijd aan de omstandigheden. Je gaat de plannen nog verder uitwerken. En dan heb je anderen nodig om je scherp te houden. Je kan natuurlijk regelmatig koffie gaan drinken met bekende ondernemers, en dat helpt ook echt, maar de kans is wel groot dat die je vooral positieve feedback geven .

Rick Pastoor heeft het in zijn boek Grip over een accountability partner. Iemand die je elke week opbelt om te kijken hoe je ervoor staat en die jou op die manier ook scherp houdt.

Het is mij nog niet gelukt om een goed accountability partner te vinden. Wat ik voor nu wel heb is dat ik onderdeel ben van verschillende “tribes”.

 • Een groep antropologen die maandelijks bij elkaar komen
 • Community managers die ervaring uitwisselen
 • Content en community managers in de zorg die bij elkaar komen.

Verder publiceer ik over wat ik doe. Zo had ik een tijd een vlog over mijn plan om een boek te schrijven. Het boek is er nog niet, maar dat ik publiekelijk de ambitie had geuit heeft me wel over een aantal hobbels heen geholpen!

Op deze manier zijn doelen en targets vooral middelen om mijn lerend vermogen te vergroten. Ze zijn dus wel belangrijk om te hebben, die targets, maar vooral omdat ze je op scherp zetten om beter te leren.

Laten verrassen

Een belangrijk aspect van mijn lerend vermogen is om open te staan voor wat er op mijn pad komt. Elke dag beleef ik wel een kleine verrassing. Ik gun je een kijkje in mijn Kronkelpad der verwondering.

Een kubus oplossen

Voor mij is een kubus oplossen een goede metafoor voor problemen in het dagelijks leven. Het lukt je vrij makkelijk om een vlak met dezelfde kleur te krijgen, maar daarna wordt het pas echt ingewikkeld en heb je andere vaardigheden nodig dan in de eerste fase. Je kunt mijn vorderingen lezen in: Hoe ga ik een kubus oplossen? [zonder youtube]

Publiceer wat je leert

Wat ik hier steeds probeer te doen is transparant maken wat ik leer. Op die manier kunnen anderen er ook iets mee en het onder woorden brengen van het leerproces helpt het mij om mijn leerproces te verdiepen.

Een voorbeeld waar ik dat ook toepas is op de website The Business Anthropologist. Hier schrijf ik steeds korte artikelen over wat ik leer over bedrijfsantropologie.

Maak goede notities

Om zo goed mogelijk te leren heb je erg veel aan als je goede notities maakt van wat je hoort. Dat doe ik tegenwoordig op mijn remarkable tablet.

Waar ik nog in vastloop is het consequent uitwerken van die notities.

Wat anderen zeggen

De mens hééft lerend vermogen, denkt Ben, starend naar het hek waarover hij als jongen klom. „Alleen past-ie het niet altijd toe.”

NRC.nl

Zie meer citaten over lerend vermogen


Minder, wel breder en dieper

Wat ik tot nu toe geleerd heb is dat er een balans is tussen hoe veel je leert, hoe breed de onderwerpen zijn waarover je leert en hoe diep je er in gaat. Tot nu toe was mijn neiging om mezelf erg te beperken in de verschillende onderwerpen waar ik me in het leren op focus. Ik merk nu juist dat een leuke mix van verschillende onderwerpen prettig werkt. De grootste potentie zie ik echter in het dieper leren. We blijven met veel van onze professionele leeracties een beetje aan de oppervlakte hangen. We doen een cursus of lezen een boek, pikken daar een paar dingen uit. Verder gaan we eigenlijk gewoon door met wat we al deden. Als het je lukt om een slag dieper te komen, dan ben je goed bezig met je leerpotentieel.

Plezier

Toen René Wolf van CLIQworx deze pagina voor het eerst zag, zij hij: Ik mis wel een beetje het plezier. Dus: Tada. Hier is het. ;-).

Plezier is inderdaad een belangrijke motor voor je lerend vermogen. Wist je dat zij bij Bol.com fun als een van hun pijlers hebben?

1e versie – 8 september 2019

2e versie – 1 oktober 2019

3e versie – 4 oktober 2019

4e versie – 20 oktober 2019

5e versie – 9 november 2019

6e versie – 27 juni 2020

7e versie 23 februari 2022


Image by Mediamodifier from Pixabay