Je lerend vermogen vergroten. Dit is hoe ik het doe.

Mijn belangrijkste vraag nu ik begin als zelfstandige is: hoe organiseer ik mijn lerend vermogen. Het punt dat Peter Senge in zijn boek De vijfde discipline maakt is:

Je hebt een voorsprong zolang je sneller leert dan je concurrentie

Dus het belangrijkste wat ik te doen heb als zelfstandige is om mijn eigen lerend vermogen te organiseren, en dan komt alles goed. Klinkt simpel? Is het ook. En het is vooral heel veel werk om het goed te doen. En je hebt veel geduld nodig. Want lerend vermogen betekent dat je jezelf op de lange termijn richt.

Niet alleen

Het belangrijkste gevaar als zelfstandige is dat je in je eigen soep gaar gaat koken. Je bedenkt allemaal dingen en gaat die uitvoeren. Natuurlijk lukken die niet, maar dat licht altijd aan de omstandigheden. Je gaat de plannen nog verder uitwerken. En dan heb je anderen nodig om je scherp te houden. Je kan natuurlijk regelmatig koffie gaan drinken met bekende ondernemers, en dat helpt ook echt, maar de kans is wel groot dat die je vooral positieve feedback geven .

Rick Pastoor heeft het in zijn boek Grip over een accountability partner. Iemand die je elke week opbelt om te kijken hoe je ervoor staat en die jou op die manier ook scherp houdt.

Het is mij nog niet gelukt om een goed accountability partner te vinden. Wat ik voor nu wel heb is dat ik onderdeel ben van verschillende “tribes”.

  • Een groep antropologen die maandelijks bij elkaar komen
  • Community managers die ervaring uitwisselen
  • Content en community managers in de zorg die bij elkaar komen.

Verder publiceer ik over wat ik doe. Zo had ik een tijd een vlog over mijn plan om een boek te schrijven. Het boek is er nog niet, maar dat ik publiekelijk de ambitie had geuit heeft me wel over een aantal hobbels heen geholpen!

Op deze manier zijn doelen en targets vooral middelen om mijn lerend vermogen te vergroten. Ze zijn dus wel belangrijk om te hebben, die targets, maar vooral omdat ze je op scherp zetten om beter te leren.

Een kubus oplossen

Voor mij is een kubus oplossen een goede metafoor voor problemen in het dagelijks leven. Het lukt je vrij makkelijk om een vlak met dezelfde kleur te krijgen, maar daarna wordt het pas echt ingewikkeld en heb je andere vaardigheden nodig dan in de eerste fase. Je kunt mijn vorderingen lezen in: Hoe ga ik een kubus oplossen? [zonder youtube]


1e versie – 8 september 2019


Image by Mediamodifier from Pixabay