Leiderschap – de beste leider leert

Leiderschap is niet iets dat je in de schoot wordt geworpen. De enige manier om het verwerven is door het te laten zien. Elke dag opnieuw. Dat betekent niet dat je van te voren kan plannen wat je gaat doen. Een goede leider weet op elk moment, in elke situatie de juiste afweging te maken van wat er nodig is.

Een van de hulpmiddelen waarmee je dat kan bereiken is het model van situationeel leiderschap van Hersey en Blanchard. Zij onderscheiden vier stijlen van leiderschap die je elk in kan zetten op een daarvoor geschikt moment.

Sommige teams vragen om directieve instructies, bij een groep kun je als leidinggevende een meer coachende rol innemen. Als het team of de persoon er aan toe is om zelf meer zeggenschap te hebben over de verantwoordelijkheid kun je als leidinggevende jezelf ondersteunend opstellen. Uiteindelijk kun je een situatie aantreffen waar je als leidinggevende vrijwel alle verantwoordelijkheidheid uit handen kan geven. Je delegeert.

Persoonlijk leiderschap is een van de vijf disciplines van een lerende organisatie binnen het werk van Peter Senge. Een organisatie kan alleen maar leren als de individuen binnen de organisatie bereid zijn om te leren.

Peter Senge drukt iedereen op het hart dit begrip niet te verwarren met hiƫrarchische positie. Het zijn niet noodzakelijkerwijs degenen die aan het hoofd van een organisatie staan, maar degenen die met durf en charisma de organisatie een stap verder brengen. Leiderschap is dus grotendeels een persoonlijkheidskenmerk, maar aan de andere kant ook volledig afhankelijk van het collectief. Je bent pas een leider als er mensen achter je staan.

Jouw beste leider ooit

Ben Tiggelaar wijst ook op het belang van goed leiderschap. Iedereen heeft iemand in zijn jeugd of loopbaan meegemaakt die een voorbeeld was . Een voormalig leidinggevende, een van je ouders of een leraar. Lees over de beste leiders van Pepijn en Frank