Kronkelpad der verwondering

Om mijn lerend vermogen te vergroten probeer ik goed te luisteren en te kijken wat er op mijn pad komt. Volg hier mijn kronkelpad der verwondering.

Zaterdag 15 februari

Three Women of Chuck’s Donuts by Anthony Veasna So

Wat ik denk. Ik heb behoefte aan een wholesome, een voedzaam sociaal netwerk.

Waar vooral plek is voor eenvoudige bespiegeling en estethiek. En waar je niet meer dan twee berichtjes per dag krijgt.

Geen notificaties

Zaterdag 8 februari

Recensie Herman Koch met champignonnensoep bij De School

Vrijdag 7 februari

Een balpen tekening van Enam Bosokah
Ontluikende lente tussen de stenen in de tuin

Donderdag 16 januari

Pleidooi van Michelle Obama om af te dwalen. 😉

Donderdag 19 december

Typisch voor Gladwells werkwijze. ‘Het was een combinatie van: ik las toevallig iets online, ik vertel mensen over het idee, want je weet nooit wat mensen toevoegen. En de connectie met mythologie was nooit bij me opgekomen. Een museum vergelijken met een draak die op een stapel goud zit, is grappig.’

De correspondent

Donderdag 14 november

Verloren vrouwenvleugels

Dit roept zoveel vragen op dat ik niet weet waar ik moet beginnen….

Zondag 10 november

Amsterdams kiekje

Zondag 3 november

Mooie boom in het Amsterdamse bos

Met een paradijswandeling luisterden we naar deze boom. Hij praat veel rustiger dan wij!

Verschillende perspectieven op het in aanbouw zijnde nhow hotel naast station RAI

Zaterdag 2 november

Harm-jan maakt zijn punten duidelijk

In de trein komen we Harm-jan tegen die ons vertelt dat hij zo vaak ziet dat mensen zich laten remmen doordat ze eerst ergens goed in willen zijn. Bijvoorbeeld tekenen. “Doe het gewoon omdat het je plezier geeft. Het mag ook best lelijk zijn, als het maar leuk is om te doen.”

Woensdag 30 oktober

Good things take time - op een bord bij een gebouw dat lang leeg heeft gestaan
Good things take time

Wat ik zie: Good things take time

Wat ik denk: I`m good, so I take time. And I’m ok with that.

Ik heb me zo veel opgejaagd en gehaast gevoeld, terwijl het ok is om de tijd te nemen die ik nodig heb.

Van de week zei ik tegen iemand dat ik bij het NHG volwassen ben geworden. Hij vroeg meteen hoe oud ik was. 43, was het antwoord. En ik vind het een mooie leeftijd om volwassen te worden

Zondag 27 oktober

Het plezierige van repeterende patronen. Thuis op de bank.

Ik zei tegen de buurvrouw dat spelen zo leuk en goed voor je is. Dan wil ik dat ook wel in de praktijk brengen. 🙂

Zaterdag 26 oktober

De spitspunt van je aanvalsplan

photo by JD Lasica

Wat je kan leren van Colin Powell: Heb aandacht voor alles wat belangrijk is, maar pik er 1 ding uit wat je focuspunt wordt.

Vrijdag 25 oktober

Zelf op een kronkelpad

Zelf op een kronkelpad

Bij de heemtuin in Muntendam kwam ik zomaar zelf op een kronkelpad terecht. Dankzij Martin Ho Suie Sang vereeuwigd in deze foto. Bij deze heb ik er meteen de cover van deze pagina van gemaakt.

In Mooi werk van Ben Tiggelaar las ik ooit dat Muntendam een communistisch bolwerk was. Het barstte er niet alleen van de Lada`s, het barstte er van de rode Lada`s. Daar was nu niks meer van te zien.

Ter info de foto die tot nu toe het kronkelpad sierde Jerzy Górecki bij Pixabay

Kronkelpad der verwondering

Zondag 20 oktober

Vanochtend in mijn mailbox

Dit leuke bericht fleurde vanochtend mijn mailbox op, het triggerde meteen de behoefte om meer leuke afwezigheidsmeldingen te bedenken.

Vrijdag 18 oktober

Luister eens.

Een mooie quote uit Precision Prospect Development: De beste werknemers zijn die met vaardigheden als: goed kunnen luisteren en het hebben van empathie en compassie.

Hoe mooi zou het zijn als alle HR hier hun prioriteit van zouden maken?

Donderdag 17 oktober

Bewustwording

Een onderdrukt gevoel

Woensdag 16 oktober

De mens is een mooie maat

Zondag 13 oktober

Ja als je een pagina hebt die kronkelpad der verwondering heet en je komt een auto tegen, met een dino als pook waarboven afgehouwen barbiehoofdjes bungelen, dan kun je niet anders dan het plaatsen. Terwijl er tegelijkertijd een interne criticus is die allerlei tegenwerpingen roept. En dan is het de kunst je daar niks van aan te trekken.

Vondst bij de kinderboeken ruil van NS. Kinderboekenweekgeschenk van Toon Tellegen die fantaseert over zichzelf onder onuitspreekbaar pseudoniem. En een tip voor aankomend schrijvers: elke dag een bladzij.

Donderdag 10 oktober

Keuvelen met knolselderij

Een prachtige lunch bij Bar Beton Rijnsweerd

Vandaag deze prachtige lunch met Wanda gegeten en natuurlijk veel gepraat. Over wandelen bijvoorbeeld.

Klokhuis over kinderen met kanker

Dan zit je met je kind op de bank en kun je zelf moeilijk de tranen bedwingen. Als je ziet hoe kinderen zelf betrokken worden bij keuzes in het Maxima kinderziekenhuis.

Ik vroeg onze 8 jarige dochter of zij ook wordt betrokken bij het maken van keuzes. Ze vertelde dat ze op school wel eens mee mochten denken over de kleur van de muur. En op de BSO. Daar mogen ze laten weten welk speelgoed ze leuk vinden, of welke boeken, en dan heb je kans dat dat ook wordt gekocht.

Donderdag 3 oktober

Een paleis bouwen

Bij Janneke kwam ik erachter dat als ik een paleis wil bouwen, ik niet bij de vijver hoeft te blijven denken over de fundering, maar gewoon aan de slag kan met wat goed voelt. Op de terugweg kwam ik een mooi bouwwerk tegen

Zaterdag 28 september

De Wolffs Bestarium

Beesten in de bibliotheek

In de bibliotheek van Utrecht kom ik oud collega van het NHG tegen bij een signeersessie van Martijn Adelmund. Ze zegt dat ik dit boek echt moet kopen. Dat doe ik. Met een tikkie van de auteur.

Woensdag 25 september

Een adelaar voor je neus

Maandag 23 september

Scheurbuik? Daar hadden ze wel een paardenmiddel voor

Veteraan Jaap Brink uit Bronbeek op het podium

In de bus van Velp naar Arnhem spreek ik met een veteraan van 93. Hij vertelt dat hij 19 jaar was, toen hij de zee voor de eerste keer zag. En toen met 3000 op een boot voor 2000 naar Indië ging. De eerste nacht kreeg hij de kots over zich heen van maten die niet tegen de zee konden. En ze hadden maar één uniform, dus binnen een paar dagen had hij ontstekingen op armen en zijn nek. Tegen de scheurbuik hadden ze een paardenmiddel. Zinkpasta. Hij vertelt dat ze zo naïef waren dat hij aan boord zelfs een caberetgroepje was begonnen.

Nu maakt hij weer theater. Samen met een 21 jaar oude muzikant. Afgelopen zondag gaven ze nog een optreden. Met 72 jaar leeftijdsverschil. En dat is waardoor hij zo oud is geworden, zegt hij. Hij blijft zich omringen met jonge mensen.

Bij de halte Bronbeek stapt hij uit. Ik vraag hem nog zijn naam, maar het geluid van de bus overstemt me. Hij wenst me nog een fijne dag.

Later vind ik foto’s van zijn optreden en zijn naam: Jaap Brink

Binnen 30 minuten was ze dood

Tom vertelt me hoe zijn moeder duizelig werd. De dienstdoende spoedarts wuifde het weg met een heersend griepje. Een half uur later was ze dood.

Iedereen een stem geven

I wanna raise every voice. At least I’ve got to try

Dit liedje hoorde ik voor het eerst op de fiets op een dinsdag in 1989 ergens tussen Koudekerk en Alphen aan de Rijn. Op een geel blauwe Philips walkman met radio. Het liedje bleef in mijn hoofd hangen en ik was de koning te rijk toen ik later ontdekte dat het op deze CD voorkwam.

22 september 2019

To just be

Etgar Keret

Wat ik hoor:

She is not aiming for some kind of goal. She floats, zero-gravity. This is what I aspire for in my work. To just be.It wins you a state of mind.

You know that writing has many functions. Some want to really communicate something, but she is just trying to figure out what this world is all about and what she is all about.

Wat ik ondertussen denk: achievement is a great way to learn.

Etgar Keret describing the short fiction stories of Janet Frame

Onze maskers

Thanks to such a mask as breakwaters we succeeded to live without harming each other. Mask is considered as an icon of coexistence in my work.

Artist HANAE SASAOKA

Woonboten van de Keulsekade

20 september 2019

Tijd om transparant te worden

Het is ook wel de tijd voor organisaties om meer transparant te worden en niet alleen maar het positieve verhaal te vertellen

Daan Weddepohl – Peerby

Binnen en buiten

Het kronkelpad der verwondering brengt me op exotische en hele mondaine plekken. Station Amersfoort heeft een centrale uitgang en een rustige uitgang aan de andere kant van het spoor. Als je daar omhoog loopt kom je bij de busremise uit. Toen ik daar langs liep, zag ik net een peuk naast een bus landen. Het sigarettenstompje kwam uit de handen van een forse man in een oranje hesje. Op de achterkant stond in grote zwarte letters. Syntus Cleanteam.

The solution isn’t in the solutions. The solution is in understanding that the mind is built to keep you from moving forward.

Kam Knight, auteur van Mindmapping

Dat had een antropoloog kunnen zeggen!

19 september 2019

Een poes in de maanlicht op een hekje, getekend in het schuim van een warme - witte - chocolademelk
Amazing hot chocolate art Hop & Stork, Den Haag
Het boek: The Moment of Lift op mijn kronkelpad der verwondering

The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World van Belinda Gates

Wat ik hoor

  • het belang van de inclusie van vrouwen en hoe dat niet altijd in evenredige kleine stapjes gaat, maar in golven

Wat ik denk

  • Wat een grote golf de me-too beweging was en hoe die stem van vrouwen in het publieke domein heeft versterkt. 
  • Het morele argument voor de inclusie is sterk en goede persoonlijke motivator, maar uiteindelijk is het argument van efficiency het winnende argument. Studies dat groep met een grotere diversiteit simpel beter werken. Als je uit een cultuur komt waar het immoreel is om vrouwen gelijke rechten te geven en je beseft dat die notie zorgt dat jij een achterstand geeft op anderen, dat het kansen op succes beperkt, ben je misschien wel in staat om aan die notie te schaven.

Orientalist

Ik ben vast een sentimenteel orientalist, maar ik word erg rustig van deze muziek

Het boek: Do the Work  op mijn kronkelpad der verwondering

Do the Work van Steven Pressfield: Start voordat je klaar bent. 

Wat ik hoor:

  • ga vooral aan de slag, wacht niet totdat je een heel businessplan hebt. Wacht niet totdat je precies weet wat je product is. 

Wat ik denk:

  • Ja wat mooi. Laat jezelf verrassen door het pad dat je gaat. En ga nog een stap verder omarm de weerstand. Ga vooral eens de weerstand niet uit de weg. Zwelg in de weerstand. Oh wat is heerlijk om die weerstand te voelen! Ik hoef ook helemaal niet vooruit. Laat mij lekker stilstaan.
Het geraamte van een mongoolse ger-tent
Het geraamte van een Mongoolse ger in Todays Art

18 september 2019

Intervisie eten

Krabbelpret en eetplezier

Zes intervisiebegeleiders hadden een diner bij gastmaal café.
We hadden het over goede vragen. Olga zei: een goede vraag sluit aan bij de belevingswereld van degene aan wie je de vraag stelt.
Ik kreeg het boek je Krabbelpret. En een heerlijk diner!

17 september

Amsterdamse gracht met grachtenpanden

Nieuwe kerken

Een vriendin uit Polen was op bezoek en terwijl we in Amsterdam rondliepen viel het haar op hoeveel kerken in een andere hoedanigheid hadden gekregen.

Dat is interessant dacht ik en begon aan een inventarisatie van kerken in Nederland met een andere functie: New Purpose Churches in the Netherlands

4 september

Clean language

Clean language is simple set of questions that make use a person’s own words, trying not to inject interpretations of the interviewer. When interviewee says “Oh, I’m stuck”, then “What kind of stuck is that stuck” would be a clean question. “Are you saying you need help to get out of your situation?” is a not so clean question. Combining specific clean questions can be very helpful, e.g. Clean Interviewing, Clean Feedback, Clean Coaching, Clean for Teams, 15 Minute FOTO (From Obstacles to Outcomes).  

26 augustus

Het kronkelpad der verwondering begint met een stapel boeken

Het begin van mijn kronkelpad der verwondering. Een stapel boeken met Atlas van de belevingswereld

Bij mijn afscheid van het Nederlands Huisartsen Genootschap, krijg ik – onder andere – deze stapel boeken. Het is voor mij het startpunt van het kronkelpad der verwondering. Ik wil gaan volgen wat deze boeken op mijn pad gaan brengen


Dit is het einde – of eigenlijk het begin – van mijn kronkelpad der verwondering tot nu toe.

Verbazing van voor de start van dit kronkelpad der verwondering