Hoe je oude voornemens opruimt

Stap 1

Ga na welke voornemens nog door je hoofd spoken en schrijf maximaal de 5 belangrijkste op.

Stap 2

Kijk kritisch naar die voornemens en voel of je ze nog steeds echt wil.

Categorie 1

Misschien heb je er een paar tussen zitten waarvan je denkt: Tja dat wilde ik ooit wel, maar eigenlijk hoef ik dat niet meer. Mooi. Streep ze door en neem er afstand van. Daar ben je klaar mee.

Categorie 2

Dan zijn er misschien een paar voornemens, waar je nog wel wat in ziet, maar die toch niet helemaal ok voelen. Kijk of je die voornemens kunt herformuleren zodat ze wel goed voelen. Of je ze zo kunt opschrijven dat je er weer energie van krijgt.

Categorie 3

Wie weet is er ook nog een voornemen dat staat als een huis. Daar wil je echt nu meteen mee aan de slag. Dat kan. Toch zou ik wel benieuwd zijn waarom je denkt dat het deze keer wel zou lukken. Als je meer dan 1 voornemen wil behouden, hou er dan rekening mee dat je jezelf voor de gek aan het houden bent. En dat mag. Maar dan is er weinig kans dat het deze keer wel gaat lukken.

Stap 3

Maak het dramatisch.

Schrijf je vervlogen voornemens nog een keer op en verbrand ze. En die paar voornemens die je wel houdt: schrijf ze op een bord dat je zo laag ophangt dat je elke dag je hoofd er tegen stoot. Nog praktischer: tatoeëer het in spiegelbeeld op je voorhoofd. Of misschien weet je zelf nog wel veel leukere reminders te verzinnen. Doe er in elk geval iets mee.

Voor je nieuwe voornemens, kijk eens naar de tips van een nobelprijswinnaar.

Gelukkig nieuwjaar!