Hoe ga ik een kubus oplossen? [zonder youtube]

Ik wil graag een kubus oplossen als oefening om mijn lerend vermogen te vergroten. Het advies wat ik dan krijg is “check youtube”, maar het gaat er mij om me lerend vermogen te vergroten en dan is het juist leuk om het zonder youtube-filmpjes te proberen

27 oktober 2019

Hè, hè. Poeh, poeh. Ik ben weer een stapje verder. Via Geoff Smith van The Register leer ik dat je eigenlijk weer alles los moet laten wat je hebt geleerd. Met een leeg hoofd ga je simpelweg combinatie proberen. En hier komt zowaar de groepstheorie van de fietsenmaker om de hoek kijken.

In de wiskunde kun je een reeks van bewegingen een groep noemen. En die groep geef je een naam. Bijvoorbeeld A.

Als je daarna precies het tegenovergestelde doet dan is de kubus weer in de oorspronkelijke staat. Die tegenovergestelde groep noem je A-1.

Het wordt interessant als je nu twee reeksen na elkaar doet. Bijvoorbeeld A en dan B. De relatie tussen die twee reeksen noem je een commutator. En dat is waar het interessant wordt. Je kan dan bijvoorbeeld A , B , B-1 , A-1 uitvoeren of daar kleine wijzigingen in bijhouden.

Hier kan ik nu mee gaan experimenteren. Alhoewel ik nog niet helemaal snap waarom hij er ook een schroevendraaier bij gebruikte.

Feitje: er zijn 43.252.003.274.489.856.000 standen van de kubus mogelijk. Iets hoopgevender: De oplossing is maximaal 26 kwartdraaien ver weg.

29 september 2019

Het wiskundeboek

Yes. Bij de bieb heb ik een wiskundeboek gevonden met een stukje over groepstheorie. Dat is fijn, maar ik kom er nog niet echt verder mee…

18 september 2019

Wiskunde van de fietsenmaker

De lokale fietsenmaker kwam langs toen ik de stoep aan het vegen was en raadde me aan om de wiskundige groepstheorie erop na te slaan. Hij heeft een hekel aan computers, dus ik heb hem beloofd het niet op google op te zoeken, maar naar de bibliotheek te gaan

Dichterbij dan je denkt

Ik kom erachter dat mijn vrouw in 2006 wekenlang intensief bezig is geweest met het oplossen van een kubus en dat het haar uiteindelijk is gelukt die op te lossen. Ze heeft geen idee meer hoe. :-s