Wat is een werkantropoloog nou weer? Een tijd lang heb ik mezelf een organisatieantropoloog genoemd. Maar dat heb ik nooit een leuke term gevonden. Organisaties zijn saai. Een bedrijfsantropoloog dan? Nou, ik vind niet-commerciële plekken juist ook wel interessant. Een corporate antropoloog? Nou nee. De de Corporate Tribe vond ik leuk omdat Jitske Kramer en Danielle Braun daarmee mooie antropologische inzichten bij een breder publiek bekend hebben te maken. Maar corporate antropoloog, daar krijg ik een beetje buikpijn van. En toen na 27 jaar viel het kwartje. Want wat vind ik wel leuk? Werk. Dus wat ben ik dan? Precies. De werkantropoloog.
Wat een antropoloog goed kan is kijken naar het geheel, een holistisch perspectief. In zijn boek Door de bomen het bos zien verwoordt Jan Bommerez heel mooi waar dat holistische denken je in kan helpen:
- Zoom uit: Neem afstand van de details en bekijk het grotere plaatje.
- Verander je perspectief: Bekijk de situatie vanuit verschillende invalshoeken.
- Stel vragen: Stel kritische vragen om de onderliggende assumpties te bevragen.
- Zoek naar patronen: Ontdek de samenhang tussen verschillende factoren.
- Verbind met anderen: Deel je perspectief met anderen en leer van hun inzichten.
Na mijn studie antropologie aan de Universiteit Utrecht heb ik vooral zelf veel gewerkt. Als ondernemer, als werknemer, als vrijwilliger, als OR-lid, als OR-voorzitter, als trainer, als coach en als antropoloog.