De foto van prinses Kate is fake: gemaakt met AI

Normaal maak ik me niet zo heel erg druk over het Britse koninklijk huis, maar gisteren was er nieuws dat mijn interesse trok. Er is een controverse over een foto van prinses Kate, die duidelijk bewerkt is. Er is een statement uitgegaan dat de prinses de foto zelf heeft bewerkt. De waarheid ligt volgens mij iets anders.

Wat er opvalt

Deze foto is niet bewerkt met fotoshop, maar gegeneerd door AI. In verschillende media worden een aantal zaken uitgelegd over hoe de foto bewerkt is. Bijvoorbeeld de wazige hand van Prinses Kate en de rits die niet lijkt te kloppen. Om eerlijk te zijn: dat zijn allebei indicaties, maar zeker geen bewijs. Ook dat het groen achterin in de foto niet zou kloppen met hoe die struiken er nu voor staan kunnen, kan ik niet bevestigen. Het echte en enige onomstotelijke bewijs dat deze foto is gemanipuleerd is de uitlijning van de mouw van het prinsesje bij haar linkermouw (voor de kijker rechts).

Nu heb ik zelf wat gespeeld met het maken van afbeeldingen in AI. En twee dingen waar ik daar steeds tegenaan liep: Te uitbundig, opzichtig lachende gezichten en rare handen. En als me iets opvalt in deze foto is het de heel uitbundige lach van beide prinsjes en de rare rechterhand van prinsje groen (voor de kijker links). Het laatste waar ik zin heb om te doen is om het web af te struinen naar serieus kijkende prinsen om mijn hypothese te bevestigen dat ze waarschijnlijk nooit of zelden zo uitbundig lachen op een fotomoment. En ik denk ook dat er geen eerdere officiële foto is met zo`n gek gedraaide hand. Maar het is wel een sterke indicatie, dat dit meer is dan fotoshop.

Hoe dan?

Als je met AI een foto maakt, kun je simpelweg een opdracht geven. Bijvoorbeeld: Maak een portret van prinses kate en haar drie kinderen. De kans dat die foto goed lijkt, is klein. Een andere manier is dat je zelf een foto upload. Dan kun je aan AI vragen om die foto op een bepaalde manier te bewerken. Bijvoorbeeld door twee verschillende fotos up te loaden en daar een compositie van te maken. Ik denk dat dat is gebeurd. Dus dat ze een foto van de kinderen hebben gemaakt en die gecombineerd met een oude foto van de prinses.

Toeval?

Het kan allemaal toeval zijn, maar op basis van mijn ervaring met het maken van AI foto`s heb ik een aan zekerheid grenzend vermoeden. dat er meer met deze foto aan de hand is dan een frivool fotoshoppende prinses. Ik hou er ook rekening mee dat het niet de prinses zelf is geweest die die heeft gedaan. Waarschijnlijk heeft zei een van haar mensen gevraagd een AI foto te maken. Later toen de foto controversieel werd is er vanuit communicatie oogpunt voor gekozen het beeld van een ijverige en ietwat klungelige prinses naar buiten te brengen die zelf aan het fotoshoppen is geslagen. We zullen het nooit weten. Nou ja, tot de alles onthullende biografie van over 20 jaar. Of meer geavanceerde AI detectie over 5 jaar.

De trieste waarheid is natuurlijk dat er iets is dat ze proberen uit het publieke oog te houden of dat nu gaat om een mentale of fysieke beperking. Laten we ons verbazen over deze onverwachte ontwikkeling en intrige van moderne techniek en daarna weer gewoon ongemanipuleerde kattenfilmpjes kijken of ons ergens anders heel erg druk gaan maken, maar ons verder niet bemoeien met het privéleven van een publiek persoon.

Update: 23 maart 2024

Het trieste nieuws is nu door Kate persoonlijk naar buiten gebracht: Ze heeft een vorm van kanker. Daarmee is de discussie of een foto wel of niet door AI gemaakt is, dan meteen teruggebracht tot een futiliteit. Ik heb bewondering voor de manier de prinses haar situatie verwoord en hoe ze ook stilstaat bij al die anderen die in een vergelijkbare situatie zitten.


Deze tekst is zonder AI gemaakt.

Zie de uitleg van de Britannica over waarom handen zo lastig zijn voor AI . Voorbeeld van het overdreven lachen. Deze foto is gemaakt met de prompt:

Photo of the joy of working together together in an office room 6 people clear realistic faces