Als je aan de slag gaat met thuiswerken in tijden van corona kan dat negatieve consequenties hebben. Hieronder vind je de acht belangrijkste onbedoelde consequenties van collectief thuiswerken
- Minder spontaan informele gesprekken. Er is geen koffie- of kopieerapparaat waar je elkaar spontaan tegen komt.
- Minder non-verbale communicatie. Als iemand iets zegt zijn de woorden eigenlijk alleen maar het topje van de ijsberg. Veel informatie haal je uit de gevoelswaarde die daarachter zit en die je waarneemt door de non-verbale communicatie.
- Minder structuur. Het feit dat je met elkaar in dat kantoorgebouw zit geeft je een bepaald gevoel van structuur. Ook al lunch je zelf niet mee, het moment dat je collega`s ziet vertrekken naar de kantine geeft je toch een gevoel waar je bent in de dag.
- Minder gevoel van collectiviteit. Door samen te komen op een fysieke locatie ervaar je dat je het samen doet. Ook al weet je nu dat mensen ook wel aan de slag zijn, is dat toch een ander gevoel.
- Minder zekerheid over de middelen die je kan gebruiken. Voor iedereen brengt deze nieuwe werkwijze onverwachte uitdagingen wat betreft de techniek. Zelfs voor doorgewinterde flexwerkers komen er uitdagingen naar boven doordat iedereen opeens in een andere context zit.
- Minder bereidheid voor het delen van informatie een interessant inzicht van Ben Tiggelaar is dat je ook minder bereid bent om informatie te delen. Het kost simpelweg ook meer moeite om het te doen.
- Minder onderling vertrouwen een consequentie van al deze punten is dat je onderling vertrouwen langzamerhand afneemt. Uiteraard hoe meer je al vertrouwen hebt voordat je begint hoe meer je het kan behouden en er zijn middelen om het vertrouwen te verbeteren – bron
Wil je weten wat je hier aan kan doen? Kijk dan op deze lijst met tips om op een fijne manier thuis te werken.
Zie ook mijn podcast serie over thuiswerken in tijden van het coronavirus