Citaten over lerend vermogen: wat anderen zeggen.

Ik ben aan het ontdekken hoe ik mijn lerend vermogen kan vergroten. Uiteraard speelt daarbij het onderzoeken hoe anderen dat doen een grote rol. Daarom struin ik het web af op zoek naar citaten over lerend vermogen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is bankje-1024x614.jpg

Over het hek

Freek Schravesande spreekt met de 82-jarige Ben. Op een bankje in het Sarphatipark, waar Ben in de oorlog ook woonde. Hij kijkt naar het hek waar hij als 8-jarige jongen overheen klom. Hij kijkt, en ziet zijn verleden.

Uiteindelijk volgt de conclusie:

De mens hééft lerend vermogen, denkt Ben, starend naar het hek waarover hij als jongen klom. „Alleen past-ie het niet altijd toe.”

NRC.nl

Koffie zetten

Mevrouw Verlaan wil graag weer leren koffie zetten, ondanks haar dementie.

Bij het oefenen hebben we gebruik gemaakt van de methode ‘foutloos leren’, door bij elke stap een vaste instructie te geven. Die instructie werd ook op papier gezet, zodat verschillende mensen, precies hetzelfde met mevrouw Verlaan konden oefenen.

Aan het woord is ergotherapeut Manja Trouw. Haar compagnon Mari Groenendaal legt uit:

Lerend vermogen is geen doel op zich, je past het toe om activiteiten die van betekenis zijn te stimuleren. Dit dwingt tot persoonsgericht kijken

Om te achterhalen wat betekenisvol is voor iemand volstaat het soms om simpelweg in hun kamer rond te kijken. Zie je daar een medaille hangen of een muziekinstrument? Dan kan dat een aanknopingspunt zijn.

Vilans

Heb jij nog goede citaten over lerend vermogen? Laat het me weten!

1e versie – 20 oktober 2019