Apple en Gemini: Komt er Google AI op jouw iPhone?

Apple lijkt in serieuze onderhandelingen met Google om Google’s Gemini AI-technologie in toekomstige iPhone-software te integreren. Dit zou later dit jaar al kunnen gebeuren, als onderdeel van iOS 18.

Een paar jaar geleden leek het er nog op dat Apple en Google de belangrijkste concurrenten zouden zijn voor slimme assistenten. Apple lanceerde Siri en Google volgde met hun assistent. Door de opkomst van ChatGPT lijkt het erop dat de twee concurrenten van weleer elkaar aan het opzoeken zijn. Saillant detail: Hun andere concurrent Microsoft heeft een groot belang in ChatGPT.

Bloomberg laat nu weten dat Apple en Google in gesprek zijn om Gemini te gebruiken voor nieuwe functies op de iPhone. Volgens bronnen zou Apple ook met ChatGPT hebben gesproken, maar de onderhandelingen met Google lijken verder te zijn.

Siri van Apple en Gemini van Google zijn nu alle bij achtervolgers van de onbetwiste leider van de AI-race: Chat GPT. Blijkbaar realiseert Apple zich dat ze te ver achter liggen in de AI-technologie om iets zelf te ontwikkelen en dat zijn geen andere keus hebben dan of met Google of Microsoft om tafel te gaan zitten.

Google Gemini

Het nieuwe Google Gemini is de poging van Google om weer terug te komen bij de koplopers van de AI-technologie. Na een eerdere poging met Bard, lijkt Google met Gemini een goede slag te slaan

Sterke punten van Gemini ten opzichte van de gratis ChatGPT variant zijn de actuele kennis en uitgebreide antwoorden. Google claimt dat Gemini op een reeks parameters beter scoort dan ChatGPT. De gebruikersrecensies zijn overwegend positief

Google en Apple: Een gecompliceerde relatie

Ooit zat de baas van Google – Eric Schmidt – ook in het bestuur van Apple, totdat Google met Android de belangrijkste concurrent van de iPhone op de markt zette. Deze onderhandeling zou een interessante toenadering van de twee bedrijven kunnen zijn.

Het gebeurt wel in een compleet ander landschap waarbij de technologie reuzen steeds harder worden beperkt door overheden in vooral de VS en Europa. Een groot risico voor deze deal zou ook zijn dat er ergens een stokje voor wordt gestoken

Foto van Torsten Dettlaff op Pexels.com